В края на миналата седмица, Microsoft публикува тестови варианти на разширения за Chrome и Firefox на Windows Defender Application Guard.

Преди достъпен за Microsoft Edge, Windows Defender Application Guard представлява защитен инструмент, който изолира браузърната сесия от десктопа във виртуална машина. Технологията е насочена предимно към корпоративни потребители и цели недопускането на зловреден код от браузъра към машината. С използването на разширението, администраторът на фирмената мрежа може да определи, кои сайтове, облачни ресурси и вътрешни мрежи могат да се считат за сигурни и кои не. Когато служител на компанията посети недоверен сайт, той се отваря в изолиран Hyper-V контейнер и ако страницата се опитва да изпълни зловреден код към системата, той не попада във вътрешната мрежа.

Очаква се анонсираната поддръжка за Firefox и Chrome да бъде доставена официално със следващото голямо обновление за Windows. Технологията е достъпна за тестване в последния инсайдърски билд на операционната система. Начинът, по който ще работи технологията в момента е, че при посещение на недоверен сайт, пред използващият кой да е от двата браузъра ще бъде представен прозорец на страницата в Edge.

„В изолирана Edge сесия, потребителят може да посети всеки един сайт, който не е бил предварително определен като доверен, без какъвто и да е риск за системата. С предстоящата възможност за динамично превключване, ако потребителят се опита да посети доверен сайт в изолирана Edge сесия, той бива върнат към браузъра по подразбиране“, пишат от Microsoft.