Великобритания ще набавя една трета от нужната ѝ енергия от морските вятърни инсталации по нейните брегове до 2030. Това стана ясно от изказване от министъра на Енергетиката и чистия растеж Клеър Пери, която анонсира новата Offshore Wind Sector Deal сделка, сключена между правителството и индустрията, предава Energy Live News.

По този начин, уточняват от Департмаента за бизнеса, енергията и индустриалната стратегия, за пръв път в своята история, Великобритания ще произвежда повече енергия от възобновяеми източници, отколкото от традиционни горива. Планът е до 2030, Великобритания да доставя 70% от енергийните си нужди, именно от възобновяеми източници. Заедно с това, ще бъде направена сериозна инвестиция от 40 милиона британски паунда в инфраструктура.

Проектът ще подпомогне също така сериозно компаниите в северозапада, Източна Англия, Хъмбър и региона на Солент, така че да бъдат конкурентно способни не само на домашната сцена, но и на международно ниво.

Британското правителство се надява също така да увеличи сериозно експорта към САЩ, Япония, Тайван и Южна Корея с 500%. За целта на мисията на правителството и индустрията се планира и сериозно намаление на цените на проектите през следващите години, така че вятърните ферми да станат по-достъпни, с което да се повиши интереса към тях.

„Тази нова секторна сделка ще подпомогне растежа е една чиста, зелена морска вятърна революция, която ще стимулира домовете и бизнесите във Великобритания, носейки инвестиции в крайбрежните общности и запазвайки позициите ни на глобални лидери в този динамично развиващ се сектор“, обяви при представянето на плана Пери.