Според редица изследвания, много потребители на смарт колонки и гласови асистенти искат неутрален глас, без ярко изразени мъжки или женски черти. В анкетата, направена от R&D лабораторията Space10, почти половината от анкетираните 12 000 души са заявили, че предпочитат да слушат безполов глас на асистента. Именно подобен глас се асоциира със системите с изкуствен интелект, използвани в различните интелигентни помощници. Тоест, неутралният глас изглежда е по-подходящ за машините. Само че подобна опция не предлага нито един от големите играчи на пазара.

Решение на възникналото търсене предлага компанията Virtue. По време на конференцията SXSW в Остин специалистите на Virtue представиха полово неутралния асистент Q. Той е разработен съвместно от некомерсиалната организация Equal AI и студиата thirtysoundsgood и Koalition Interactive. Участвали са и редица експерти по лингвистика.

За създаването на новия глас е използвано обединяването на различните гласове на 5 000 души. След това гласът е представен на голям брой потребители, които са дали оценките си, доколко гласът е мъжки или женски. По-късно са направени съответните корекции на електронния глас.

Разработчиците споделиха, че звученето на Q изглежда полово неутрално, понеже неговата основна честота е избрана в честотния диапазон между мъжкия и женския глас. При мъжете базовият спектър от честоти е в диапазона от 80-150 Hz, а при жените 140-255 Hz. Гласът на Q е неутралния диапазон от 145-175 Hz и не дава възможност за точно определяне пола на гласа.

Медиите реагираха положително на проекта Q. Според CNBC помощникът с подобен глас звучи достатъчно уверено, като едновременно с това е отзивчив и и дружелюбен. Създателите на Q считат, че по този начин ще се даде по-голям избор на потребителите на смарт колонки.

Но бъдещето на Q засега е неизвестно, защото нито една компания не пожела да използва проекта. Навярно IT гигантите самостоятелно ще си създадат собствени полово неутрални гласове.

Засега няма аналози на Q. Но във всички проекти от подобен род е дадена възможност за избор на типа глас. В Google Assistant са достъпни десет различни мъжки и женски гласове, а Siri предлага мъжки и женски глас с различни акценти. В Amazon Alexa също е дадена възможност за промяна на гласа.

Представянето на Q породи ожесточени спорове. Много хора счетоха, че полово неутралният глас поддържа джендър идеологията и не желаят да чуят нищо подобно. Останалите са на мнение, че чат ботовете и машините трябва да имат именно подобни гласове, за да не бъдат обърквани с хората. Може би това е и причината нито една компания да прояви интерес към този проект.