През 1977 г. два космически кораба, Вояджър 1 и Вояджър 2, бяха изстреляни в космоса с научна мисия. Освен научни инструменти за изследване на Слънчевата система, на борда са поставени позлатени информационни плочи със записи на звуци и изображения, които показват какво представлява Земята и човечеството. Те са създадени като послание в бутилка за потенциални интелигентни видове, които сондите на НАСА могат да срещнат.

И двата космически кораба вече са напуснали Слънчевата система и са в междузвездното пространство. Но учените вече мислят какво трябва да бъде новото послание за извънземните цивилизации, пише ScienceAlert. Авторите на нова статия, публикувана в AGU Earth and Space Science, са описали как трябва да изглежда следващото „съобщение в бутилка“ за извънземните.

Според учените записите и новите съобщения на Вояджър не само дават представа за Земята и човешката цивилизация, но също така отразяват желанието на хората да установят контакт с напреднали извънземни цивилизации. Но е трудно да си представим на кого точно изпращаме тази информация и какво точно би имало значение за потенциалните извънземни, казват учените. Авторите на статията пишат, че трябва да се надяваме, че представителите на извънземния разум са поне донякъде подобни на нас. Но какво точно трябва да бъде изпратено в космоса като ново съобщение?

Златен рекорд на ВояджърЦял екран
 Снимка: NASA

Учените пишат, че някои от съдържанието на записите на Вояджър са били толкова добре обмислени, че могат да бъдат променяни и използвани отново, ако бъдат актуализирани, за да се вземат предвид съвременните технологии и времето. Но някои от миналите съобщения съдържаха информация, която определено трябва да бъде коригирана.

Авторите предлагат да се създаде ново съобщение, което ще се състои от 2 части: съобщение, съдържащо прости изображения, илюстриращи основна информация за човечеството и Земята, и малък мини-компютър, който може да съдържа огромни количества цифрова информация.
ВояджърЦял екран Снимка: NASA/JPL

Учените казват, че трябва да кажем на извънземните къде се намираме в тази огромна галактика и вселена. Това може да стане чрез изображения на някои от най-ярките обекти в галактиката и къде се намираме спрямо тях. Също така е необходимо да се остави информация за това кога е изпратено съобщението и пулсарите могат да се използват като клеймо за време с надеждата, че извънземният разум също използва тези неутронни звезди, за да получи важна времева информация за процесите, протичащи във Вселената.

Учените смятат, че актуализираните златни записи трябва да съдържат информация за нашите технологични постижения и развитата социална структура на човечеството. Но най-важното е, че трябва да предостави информация за човешката природа.

Авторите смятат, че трябва да покажем на извънземния разум дългата история на живота на Земята и как еволюцията е създала нас и нашата цивилизация. Трябва да покажем и тъмната страна на човечеството, тоест войните и конфликтите.

В същото време, както пишат авторите, трябва да покажем на извънземните не само това, което сме сега, но и това, което се стремим да станем - високоразвита космическа цивилизация.

Превод: GlasNews