3d render of global internet communication creative abstract internet PC technology and web telecommunication business computer concept. View of group color cubes in the sphere shape domain names on the computer keyboard

Обобщение след края на 2018г. показва ръст при регистрациите на домейн имена с малко над 3% за една година. Най-популярното домейн разширение остава .com, следвано от най-използваното разширение с код на държавата – .cn (Китай).

Глобалният лидер в домейн индустрията и интернет сигурността Verisign следи за регистрациите на домейн имена в световен мащаб, като публикува статистики за най-използваните разширения, най-популярните фрази в домейн имената, както и за репутацията на т.нар. „нови“ домейн разширения.

През 2018г. броят на регистрираните домейни надмина 345 млн. за всички видове домейн разширения, което е увеличение с 12 милиона регистрации спрямо 2017г. Различните видове домейн разширения, свободни за регистрация, вече са над 1530.

Общите домейни от първо ниво (gTLDs)

Очаквано, 43% от съществуващите домейн имена са с .com или .net разширение. Забележителен обаче е ръстът при „новите“ домейн разширения през 2018г. (7,5%). Такива са например .xyz, .vip, .club, .top, .loan и много други. Те се появяват в периода след 2012г., когато ICANN одобрява въвеждането на повече различни разширения, които да са алтернатива на по-старите и разпространени такива.

Географски домейн разширения

Немалка част от регистрираните домейни по света са с географско разширение. Това може да бъде кодът на държавата (.bg, .de, .us) или разширение с името на града (.paris) или региона (.asia). При географските домейн разширения, най-голям е броят на тези от Китай – почти 23 млн.

Само при 1% от географските домейни се използват най-новите географски разширения. Вече съществуват над 45 подобни домейн разширения, при които има  повече от 1000 на брой регистрирани домейн имена. Сред тях най-популярни са домейните с .tokyo, .london и .nyc. разширения.

Кои са най-популярните думи в домейн имената

Verisign публикува статистика и за това кои са най-често използваните думи на английски език в домейн имената с разширения .com и .net. В края на 2018г. това са били думите christmas, attorney, divorce, asset, company, hotels, kiosk, и др.

Регистрацията на домейни в България

У нас собствениците на онлайн бизнеси са по-консервативни по отношение на избора на домейн разширение. По данни на хостинг компания ICN.Bg, над 90% от уеб сайтовете носят имена с традиционните и най-популярни .com, .bg, .org, .eu, .net и .info разширения.

„За нас не е изненада, че по-голямата част от клиентите ни избират най-използваните и разпознаваеми домейн разширения. В повечето случаи става въпрос за сериозни бизнеси или организации от публичния сектор, за които репутацията е от ключово значение. Те не могат да си позволят да използват домейни, различни от добре познатите .com, .bg, .org, .info, .eu и др., защото онлайн потребителите все още имат най-голямо доверие именно в уеб сайтове с такива домейн имена. Въпреки това, отчитаме нарастващ интерес и към „новите“ домейн имена, които предлагаме за регистрация. Предимствата на тези разширения са повечето свободни за регистрация домейни, както и възможността уеб сайтът ви да се отличи сред конкурентите във вашата индустрия.“ – коментира Борислав Бориславов, Технически директор в ICN.Bg.

Избор на правилното домейн име за вашия сайт

Имайки предвид търсенето и регистрацията на домейн имена през 2018г., най-логичният избор за онлайн бизнесите изглежда .com или .bg домейн, както и .net, .eu, или .org, ако желаното име е вече заето. Според експерти, има и други фактори, на които трябва да обърнем внимание преди да направим своя избор:

“Не прекалявайте с дължината на домейн името, за да бъде то лесно за запомняне и изписване от вашите потребители. Съобразете домейн разширението с вашата аудитория и локацията, на която тя се намира. Опитайте се да включите ключови за вашия бизнес думи и фрази в домейн името, защото това би ви помогнало и за по-добро класиране в търсещите машини. Не се притеснявайте да експериментирате и с „новите“ домейни. Сред клиентите ни имаме собственици на уеб сайтове с домейн разширения като .studio, .shop, .art и др., които успешно развиват своя онлайн бизнес.” – допълва Борислав Бориславов от ICN.Bg.

Платено съобщение