Нашата планета се оценява на невероятните 4,5 милиарда години. Учените от векове се опитват да надникнат в миналото, за да научат как се е формирал и развил животът на Земята, както и как самият той се е формирал и оформил.

В продължение на стотици години ние се опитваме да надникнем в самото сърце на нашата планета, но е малко вероятно някога да успеем да направим това в буквалния смисъл, пише IFLScience. Най-дълбоката дупка, която човек някога е успявал да пробие, е с дълбочина само 12 263 метра, намира се в северозападната част на Русия, но това е изключително незначително, като се има предвид, че сърцето на Земята „бие“ на хиляди километри под краката ни.

Учените обаче са се научили да използват сеизмични вълни и анализ на магнитното поле, за да получат известна надеждна информация за природата на вътрешното ядро ​​на планетата. Смята се, че се намира на хиляди километри под земята и представлява нажежена топка от твърдо желязо. Но въпреки всичко това вътрешното ядро ​​на планетата все още е пълно с изненади.

Изследванията вече показаха, че вътрешното ядро ​​на планетата се намира на 5150 километра под повърхността. Състои се от метална сфера с радиус от около 1216 километра и е приблизително с размерите на Плутон.

През 1936 г. датският сеизмолог Инге Леман предположи, че центърът на нашата планета се състои от твърдо вътрешно ядро, заобиколено от течно външно ядро. Десетилетия наред смелата му теория беше критикувана, но с течение на времето се потвърди - сеизмографите откриха вълни, отклоняващи се от твърдото вътрешно ядро. В резултат всичко се оказа, както Леман предсказа преди почти 90 години.

И въпреки това вътрешното ядро ​​на планетата все още е пълно с мистерии - например учените все още не знаят от какво се състои. Настоящата доминираща теория предполага, че ядрото на планетата е сплав от желязо със значителни количества никел и малки количества хром, манган, фосфор и кобалт.

Някои изследователи също сравняват сърцето на Земята с една напълно различна планета, където температурите се покачват до невероятните 5430°C, приблизително колкото температурата на повърхността на Слънцето. В същото време налягането тук достига почти 3,6 милиона атмосфери. Интересното е, че тези температури са достатъчни за стопяване на желязото и никела, но огромното налягане все още е в състояние да ги поддържа твърди.

Освен това учените предполагат, че вътрешното ядро ​​на Земята не се върти равномерно с останалата част от нашата планета. Още през 90-те години на миналия век учените успяха да покажат, че вътрешният ъгъл на планетата претърпява свръхвъртене - в резултат на това вътрешното ядро ​​се върти много по-бързо от останалата част от планетата. Учените обаче все още не знаят защо това се случва, но предполагат, че това може да се дължи на магнитното поле и потока от разтопено желязо във външното ядро.

Въпреки че Земята е на 4,5 милиарда години, нейното вътрешно ядро ​​вероятно се е образувало само преди около 1 милиард години. Това се случва, когато супер горещо самородно желязо кристализира спонтанно в течния център на ядрото.

Учените смятат, че вътрешното ядро ​​е успяло да остане горещо милиард години и това се дължи на няколко процеса едновременно. Например, идва от топлината, останала от формирането на планетите, когато ранната Земя все още е била огнена топка.

През октомври 2023 г. китайски учени заключиха, че твърдото вътрешно ядро ​​на Земята все още е малко меко - поради блуждаещите железни атоми. По един или друг начин учените са съгласни в едно - все още знаем твърде малко за това как се е формирала нашата планета и как функционира днес.

Превод: GlasNews