Буря от категория 1 връхлетя района на Биг Бенд във Флорида в ранните часове на 5 август, като изсипа 457 милиметра дъжд, ветрове със скорост 70 мили в час, буря и внезапни наводнения по крайбрежието, оставяйки повече от 200 000 домове без електричество.

Само часове преди смъртоносният ураган да удари бреговете на Флорида, НАСА засне нова сателитна снимка на повече от 35 000 километра над земната повърхност, показваща гигантски въртящ се буреносен облак, пише the Daily Mail.

Известно е, че снимката на сателита на НАСА е направена в 3:00 ч. източно време с помощта на Advanced Basic Image Scanner на геостационарния оперативен спътник за околната среда GOES-16.

Деби УраганЦял екран
Ураганът Деби уби петима души Снимка: YouTube

Смъртоносният ураган, отнел пет жертви, е заснет от сателит само четири часа преди да удари Флорида, твърдят изследователи. Изображението заснема външните гръмотевични ивици на урагана, който донесе две отделни торнада в щата тази седмица.

Имайте предвид, че GOES-16 се управлява от Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA). НАСА помага за разработването и изстрелването на тази серия от сателити, които наблюдават планетата от повече от 35 000 километра над екватора.

Това не е първият път, когато астронавти или сателити на НАСА успяват да заснемат подобни изображения. Например миналия месец астронавт засне снимки на разрушението на урагана Берил. Снимката е направена от Матю Доминик, докато Международната космическа станция преминава над Карибско море. 

Космическите агенции разчитат на сателитни изображения, за да изучават урагани от космоса, тъй като гледната точка помага на учените да разберат как изменението на климата влияе върху раждането, укрепването и движението на ураганите. Следователно глобалните общности могат по-добре да се подготвят за конкретна заплаха.

Това, което се знае е, че Деби вече не е ураган - той се е преместил на север като тропическа буря, изсипвайки проливен дъжд по брега. Изследователите също така отбелязват, че бурята се е отдалечила леко от бреговете на Джорджия и сега виси над Атлантическия океан. Метеоролозите обаче предупреждават, че може да се засили, преди отново да удари бреговете на Южна Каролина. Очаква се това да стане утре, 9 август.