Причината за масовата детонация на пейджъри, закупени от бойци на Хизбула, е експлозив, поставен до батерията и превключвател за дистанционно задействане. Това съобщи The New York Times, позовавайки се на американски и други официални лица.

Съобщава се, че Израел е извършил операция срещу Хизбула, като е заложил експлозиви в нова партида пейджъри, преди те да пристигнат в Ливан. Говорим основно за пейджъри от модела AR924 на тайванската компания Gold Apollo.

Двама служители казаха, че експлозивът, тежащ само 1 до 2 унции, е бил вграден в пейджърите близо до батерията. Освен това в устройствата са въведени превключватели, които позволяват дистанционното им взривяване.

Във вторник в 15:30 пейджърите са получили съобщение, което активира експлозивите. Тримата служители отбелязват, че пейджърите са били програмирани да бипкат няколко секунди преди експлозията. Експерти, анализирали кадри от експлозиите, заключиха, че скоростта на експлозиите е причинена от "определен вид" експлозив.

„Тези пейджъри вероятно са били модифицирани по някакъв начин, за да предизвикат подобни експлозии – размерът и силата на експлозията показват, че не е била само батерията“, каза изследовател от софтуерната компания WithSecure и консултант по киберпрестъпността към Европол.

Къщата на шефа на доставчика на взривените пейджъри се оказа парижка казарма

Откриха българска следа в доставката на фаталните пейджъри, продадени на Хизбула?