Германската разузнавателна агенция BND заяви, че Huawei не е надежден партньор и не бива да бъде част от 5G мрежата на страната. Агенцията основава това мнение на „инциденти, свързани със сигурността“ от миналото. Преди това норвежкото разузнаване повдигна подобни опасения и специалната служба на Дания се съгласи.

Германските разузнавачи настояват правителството да спре Huawei да играе роля в изграждането на 5G инфраструктура в страната. Длъжностните лица са загрижени, че Huawei може да помогне на Китай да открадне германските корпоративни тайни. Пряката забрана на Huawei се смята за правно невъзможна, но германските власти търсят инструменти, които биха имали същия ефект.

Разбира се, най-големият натиск идва от САЩ – американското посолство в Берлин предупреди, че потенциално компрометирана 5G мрежа може да застраши бъдещия обмен на разузнавателни данни между двете страни.

Опасението е, че Huawei е построил т.нар „задни вратички“ в своя хардуер, които ще бъдат използвани от китайското правителство – обвинение, което Huawei отрича. Компанията дори съди американското правителство за забраната и увреждането на репутацията ѝ.

BnetzA, германският регулаторен орган, отговарящ за телекомуникациите (наред с много други неща), ще започне търга за 5G честоти само след няколко дни (на 19 март).

Четири оператора бяха допуснати до търга: Drillisch Netz, Telefonica, Deutsche Telekom (T-Mobile) и Vodafone. Общо 420MHz ще бъдат продадени на търг от 2GHz и 3.6GHz ленти. Въпреки това, несигурността относно това кой ще предостави хардуера може да доведе до забавяне на търга.