Противопоставяйки се на анонса на конкурента AMD, Nvidia също желае да представи на потенциалните инвеститори ново поколение графични чипове, произведени чрез 7 нанометров технологичен процес. Това е възможно да се случи още следващата седмица на GPU технологичната конференция в Сан Хосе, Калифорния. Архитектурата вероятно ще носи отдавна споменаваното име Ampere и се очаква да измести Turing видеокартите след определено време. Преди това обаче новите продукти дори няма да бъдат адресирани към обикновения потребител, затова геймърите ще трябва да почакат, преди да могат да се сдобият с Ampere видеокарти.

От уебсайта Tweak Town споделиха:

„Едва ли ще видим геймърски карти, базирани на Ampere, а по-скоро нова GPU микроархитектура, която ще измести Volta на HPC/DL/AI пазара. Засега Turing използва много добре новата GDDR6 технология и Ampere ще продължи с всичко, което Nvidia научи с издаването на Turing, за да представи една дори още по-добра 7 nm графична карта.“

Първоначално се предполагаше, че Ampere ще бъде непосредствен заместител на Turing продуктите, по-конкретно новата RTX 2080. Прибързаното издаване на видеокарта, базирана на 7 нанометров технологичен процес, е във връзка с очаквания хардуер от AMD със също толкова високо ниво на качество. Поради тази причина компанията вече ускорява производството на чиповете за масова продукция (по сведения на Wccftech), което ни кара да мислим, че е готова да представи новия хардуер. Не е ясно дали Nvidia ще демонстрира възможностите на потенциалната Ampere видеокарта на този етап.

Конкуренцията между AMD и Nvidia се задълбочава все повече, особено след излизането на Radeon Vega VII видеокартата и очакването на продукти с Navi микроархитектура по-късно тази година. Междувременно Intel също се опитва да привлече внимание около своя собствена графична карта.