Земята е дом на невероятен брой видове и някои от тях са абсолютно магически. Например, луминисцентна жаба, яхнала рядка светеща призрачна гъба. Рядката снимка е направена от фотографа Тоби Шрапел и спечели конкурса за научна фотография на Beaker Street 2024 в категорията „Избор на хората“.

На снимката синята светлина се отразява от очите и кожата на биофлуоресцентна кафява дървесна жаба (Litoria ewingii), кацнала върху рядка призрачна гъба с форма на фуния (Omphalotus nidiformis). Гъбата получава името си от зловещото си биолуминесцентно сияние през нощта.

Според Тоби Шрапел той успява да заснеме това магическо дуо в борова плантация в Тасмания след шест седмици търсене на рядък вид гъби, пише Live Science. Авторът на снимката твърди, че видял гъба и жаба заедно и веднага си помислил, че това е шансът му да направи „нещо магическо“.

Имайте предвид, че призрачната гъба е рядка ламелна гъба, която расте в Австралия и Тасмания. Има тънки структури, наречени хриле, разположени от долната страна на капачката, които са отговорни за разпространението на спорите.

През деня тялото на гъбата фуния е бяло или бледокафяво, но през нощта хрилете на гъбата светят с неземна зелена светлина. Това се случва чрез процес, известен като биолуминесценция, химическа реакция между ензими и кислород, която произвежда светлина, подобно на това как светят коремите на светулките.

Шрапел отбелязва, че е прекарал няколко седмици в търсене на неуловимата призрачна гъба, преди да получи съвет от приятел за борова плантация в крайбрежния резерват Seven Mile Beach. Отправя се натам и в крайна сметка търсенето се увенчава с успех. Освен това фотографът забеляза, че също толкова невероятна малка дървесна жаба седи яхнала гъбата.

гъба жабаЦял екран
Снимка: Toby Schrapel/Beaker Street Photography Prize

В този неочакван момент Шрапел осъзнава, че излагането на кожата на земноводните на ултравиолетова (UV) светлина ще разкрие ярко синьо сияние, предоставяйки рядка възможност да се улови биолуминесценцията на гъба и биофлуоресценцията на жаба в една и съща рамка.

Изследователите отбелязват, че биофлуоресценцията възниква, когато живият организъм има химическа повърхност, която абсорбира светлина при една дължина на вълната и я излъчва повторно при друга. Биофлуоресценцията и биолуминесценцията се срещат в цялото животинско царство и в този случай дървесните жаби могат да го използват като форма на комуникация. В същото време, според учените, биолуминесценцията в гъбите е изследвана по-малко, но според една теория мекото сияние вероятно привлича насекоми, които разпространяват гъбичните спори.

По-късно Тоби Шрапел изпрати снимката си на конкурс и тя в крайна сметка спечели наградата People's Choice Award на годишния конкурс за научна фотография на Beaker Street.