Популярният текстов и кодов редактор с отворен код Notepad++ за Windows вече няма да е защитен с цифров сертификат. Промяната ще настъпи с версия 7.6.4.

Това обяви разработчикът на програмата Дон Хо. Той обяснява, че тригодишната валидност на дарения му от страна на DigiCert цифров сертификат вее изтича и той няма да бъде подновен.

Времето, което Хо е отделил в опитите си да се сдобие с нов подписан сертификат и нецелесъобразно високата стойност, с която идва един такъв продукт са двете основни причини за неговото решение, обяснява разработчикът.

„Преди три години, DigiCert дари тригодишен подписан сертификат на проекта и всяко добро нещо си има край. Сертификатът изтече с началото на тази година“, споделя Хо. „Опитвах се да поръчам нов сертификат на разумна цена. Проблемът е, че не мога да използвам Notepad++ като общо наименование (Common Name, CN), за да подпиша програмата, тъй като Notepad++ не фигурира като компания или организация. Прекарах часове наред, за да се сдобия с подходящ сертификат вместо да работя по нещо наистина смислено – Notepad++ проекта. Осъзнах, че подписан с код сертификат е просто излишна играчка на FOSS авторите – Notepad++ се справя добре без сертификат повече от десет години. Не виждам защо трябва да добавям тази зависимост сега (и да съм съучастник на тази надценена индустрия). Реших да мина без него“, пише Хо.

И разбира се, тези, които искат да са уверени, че това, което свалят е именно това, което искат, а не някоя нежелана програма, то SHA-256, SHA-1 и MD5 сумите са свободно достъпни за преглед и сваляне от всички посетители на сайта на проекта. Освен това редакторът на програмата, автоматично проверява SHA256 хеш сумите на всички компоненти, което служи да увери, че те не са били междувременно подменени със зловредни такива.