Компанията Nvidia официално потвърди, че е закупила израелския производител на високопроизводителни чипове Mellanox. Сумата на сделката е $6,9 милиарда и към днешен ден това е най-голямото закупуване на компанията. Предложението на Nvidia се оказа по-щедро от това на Intel ($6 милиарда). Благодарение на тази сделка Nvidia ще може по-добре да се конкурира на сървърния пазар. Около една трета от продажбите на Nvidia се реализират именно на сървърния пазар.

Mellanox произвежда чипове за бързите мрежи Ethernet и InfiniBand, използвани за връзка между сървърите. Те се използват в облачните центрове за обработка на данните, в хранилищата и във високопроизводителните суперкомпютри, използвани за задачите за изкуствения интелект и за специализираните изчисления.

Миналия месец Nvidia показа 22% понижаване на дохода. Причините са преди всичко намалялото търсене на графични карти за добив на криптовалута, слабите продажби на графичните процесори от последно поколение, като и търговските проблеми с Китай. Единствено ИИ сегментът и облачните изчисления демонстрираха ръст. Nvidia използва тези технологии в роботизираните транспортни средства, в роботите и невронните мрежи. Чрез закупуването на Mellanox компанията Nvidia ще може да разшири присъствието си в тези сектори. Nvidia специално подчерта, че чиповете и технологиите на израелската компания се използват в най-бързите суперкомпютри в света. Това е повишило търсенето на продукцията както на Nvidia, така и на Mellanox, така че сливането е логично продължение на съвместната работа.