В рамките на MWC 2019 в Барселона, компанията HMD Global, притежател на бранда Nokia, представи дългоочаквания фото флагман Nokia 9 PureView. Както се очакваше, главната особеност на мобилното устройство е системата от пет основни камери.

Петорната основна камера разполага с два цветни и три монохромни фотосензора. Те получават различни инструкции от процесорите и всяка една от тях по различен начин заснема сцената, но снимат едновременно и изграждат едно общо изображение с много високо качество.

Изображенията от четирите камери чрез специализиран алгоритъм едновременно се обработват от ISP, DSP, CPU и GPU, които са интегрирани модули в системата върху чипа Qualcomm Snapdragon 845. Чрез паралелната работа на четирите процесора в чипа тройно се повишава бързодействието на фото алгоритмите – за погасяване на шума, за изчисляване на разстоянията до обектите, за изграждането на общото изображение и т.н.

Основната камера се състои от пет 12 МР фотосензора с оптика на Zeiss и апертура F/1,8. Има дори и шеста камера – ToF – за дълбочината на сцената. Налична е и двойна светодиодна фотосветкавица.

Всичките пет обектива имат фокусно разстояние 28 мм. Телефонът обединява изображенията от камерите, като понякога взема по няколко кадъра от едната. Получува се впечатляващ динамичен диапазон до 12,4 стопа, което е аналогично на фотоапарат или камера с голям фотосензор.

Цената на Nokia 9 PureView е $699 и е много по-ниска от представените на MWC 2019 флагмани. Но на пазара ще излезе съвсем малка партида. Дали ще има по-големи партиди зависи от успеха на представения преди няколко минути Nokia 9 PureView. Подробните характеристики ще съобщим по-късно.