Повтарящите се емисии на радиация и енергия на Слънцето през последните дни се случиха заедно с мощни изхвърляния на коронална маса, тоест плазмени изригвания. Учените прогнозират, че поне едно канибално изхвърляне на коронална маса ще удари днес нашата планета.

На Слънцето се е образувал клъстер от слънчеви петна, в който преди това са възникнали 6 изригвания от клас М и едно изригване от клас X. Въпреки че тези слънчеви петна не са изцяло обърнати към Земята, част от плазмата, която е избягала в космоса заедно с изригванията, ще удари нашата планета, пише ScienceAlert.

Слънчево изригванеЦял екран
На Слънцето имаше 6 изригвания от клас М и едно изригване от клас X Снимка: NASA

Припомняме, че слънчевите изригвания са потоци от рентгенова и ултравиолетова радиация, които при навлизане в земната атмосфера могат да доведат до прекъсване на радиокомуникациите. Изригванията от клас X са най-мощните, които Слънцето може да произведе. Светкавиците от М-клас са вторите по мощност. Изхвърлянето на коронарна маса понякога се случва във връзка с изригвания и двете явления са свързани със слънчеви петна, където линиите на магнитното поле се прекъсват и след това се свързват отново. Резултатът е освобождаване на енергия.

Слънчеви петнаЦял екран
На Слънцето се е образувал клъстер от слънчеви петна Снимка: NASA

Изхвърлянето на коронарна маса може да доведе до геомагнитни бури на Земята. Те възникват, когато плазмата навлезе в магнитното поле на нашата планета и в горната част на атмосферата. Когато слънчевите частици навлязат в атмосферата, те причиняват появата на ярко сияние. Колкото по-силна е геомагнитната буря, толкова по-ярки са полярните сияния и често се виждат на по-южни ширини.

Учените прогнозират, че канибалният поток от плазма, който изригна от Слънцето преди няколко дни, ще удари Земята на 31 юли. Това може да доведе до геомагнитна буря от ниво G3, което се счита за средно от петте вида подобни събития.

Канибално изхвърляне на коронална маса възниква, когато две изригвания на плазма се появят на Слънцето приблизително по едно и също време. Ако вторият поток от плазма се движи в пространството по-бързо от първия, тогава той го настига и го поглъща и така се появява огромен поток от слънчева материя. 

Като се има предвид, че този поток от плазма изригна от слънчеви петна, които не са изцяло обърнати към Земята, на планетата ще бъде нанесен плъзгащ удар. Но през следващата седмица или малко повече, тези петна ще бъдат на това място на Слънцето, което се върти, където ще бъдат насочени към нашата планета. Следователно бъдещи плазмени емисии могат директно да ударят Земята.

Превод: GlasNews