Вече знаем, че Microsoft подготвя нова по-лека версия на Windows за таблетите и лаптопите от начално ниво, които биха могли да бъдат конкуренти на хромбуците с Chrome OS. Сега изтече вътрешна информация, според която софтуерният гигант оптимизира интерфейса на Windows по такъв начин, че да се поддържат устройствата с два екрана, които могат да образуват един общ дисплей. Още тази година се очаква излизането много подобни мобилни устройства на пазара.

Засега за Windows Lite се знае само, че ще бъде по-лека версия на стандартната операционна система Windows, с много по-ниски системни изисквания към хардуера. Intel вече подтиква ОЕМ производителите към създаването на тази категория устройства, които да приличат на Microsoft Courier – сгъваемия таблет с два дисплея, от който софтуерният гигант се отказа през 2010 година. По всичко личи, че Microsoft иска неговата операционна система да е готова за устройствата от подобен тип.

Интерфейсът на Windows Lite само отчасти прилича на използвания сега в ОС Windows 10. Това е нещо средно между графичната среда на Surface Hub и ограничения по възможности Windows Phone Continuum.

Може би в началото Microsoft е искал да предлага на пазара собствени мобилни устройства с два екрана, но днес софтуерният гигант планира конкуренция на Chrome OS. За месец май е обявена конференцията за разработчици Build, на която се очаква Microsoft да разкаже по-подробно за своята нова стратегия.