Новата руска крилата ракета Буревестник с ядрен ракетен двигател и практически неограничена далечина на полета е добре засекретена. Редица медии считат, че тази ракета е заплаха за екологията и се съобщава за чести аварии по време на полет. А сега руското издание Известия публикува нова информация за руското оръжие.

Миналия месец руското министерство на отбраната показа видео на тестов полет на ракетата с ядрен двигател, която бе изстреляна от наземна пускова установка. Показн бе и цехът, в който се сглобява новото оръжие.

Известия съобщава, че конструкцията на Буревестник има общи черти с тази на Х-101 – и двете ракети имат много характерна носова част, като и фюзелажът е подобен. Счита се, че това е направено с цел ракетата по-малко да се забелязва от радарите.

Според тази информация, Буревестник работи на следния принцип: отстрани на ракетата са разположени специални отсеци с мощни и компактни нагреватели, захранвани от компактна ядрена енергийна инсталация. В тях навлиза атмосферният въздух, който след нагряване до няколко хиляди градуса по Целзий се превръща в работно тяло за ядрения ракетен двигател. Нагрятият въздух създава силна тяга.

Но дали радиацията от тази ракета попада в околната среда? Като се има предвид, че въздухът преминава през някакъв нагревателен елемент, възможен е краткотраен контакт с радиоактивни елементи. Но явно руските конструктори са намерили начин да елиминират подобно взаимодействие.

В свое изказване президентът на Русия Владимир Путин каза, че новата ракета може дълго време да патрулира в западния регион и по команда да атакува цел. В тази ситуация оръжието трябва да остане скрито, а радиоактивната следа веднага би издала новата ракета.