Американската компания Boom Technology проведе петия тест на свръхзвуковия самолет XB-1, който е умален прототип на бъдещия свръхзвуков пътнически самолет Overture, който ще може да превозва пътници от Европа до Америка само за няколко часа. В същото време самолетът ще може да намали времето за полет поне 2 пъти по маршрути по целия свят.

Сега времето за полет, например, от Амстердам до Ню Йорк, на редовен пътнически самолет е малко над 8 часа. Времето за полет може да бъде намалено поне наполовина от бъдещия свръхзвуков пътнически самолет Overture, който се разработва от Boom Technology, пише Interesting Engineering.

Компанията казва, че този свръхзвуков самолет може да революционизира въздушния транспорт. Той ще може да побира от 60 до 80 пътници на борда и да развива скорост до 2100 км/ч, което е почти 2 пъти по-бързо от скоростта на звука. Така с помощта на този самолет ще бъде възможно значително да се намали не само времето за полет от Европа до Америка и в обратната посока, но и времето за полет по повече от 600 маршрута по света.

свръхзвуков самолет XB-1Цял екран
Прототипът XB-1 на бъдещия свръхзвуков пътнически самолет Overture успя да достигне скорост от 851 км/ч на височина 5425 метра Снимка: interestingengineering.com

Пътническият въздушен транспорт приключи през 2003 г., когато прочутият свръхзвуков самолет Concorde направи последния си полет. Оттогава за пътуване по въздух се използват само конвенционални самолети, които не достигат скоростта на звука (1234 км/ч).

За да създаде свръхзвуковия пътнически самолет Overture, Boom Technology построи умален прототип, наречен XB-1, и успешно завърши своя пети тест на самолета. Тестовете се проведоха в Калифорния, полетът продължи 50 минути и самолетът XB-1, намиращ се на височина от 5425 метра, успя да постави нов рекорд за скорост. Той е летял със скорост 851 км/ч. Този полет демонстрира нарастващите възможности на самолета и инженерите ще използват новите данни, за да направят допълнителни подобрения, правейки създаването на Overture още по-близо във времето.

свръхзвуков самолет УвертюраЦял екран
Свръхзвуков самолет Overture, модел Снимка: Gizmodo

С всеки успешен полет скоростта и надморската височина на XB-1 постепенно се увеличават, което позволява на инженерите да събират и анализират критични данни. Boom Technology планира да проведе още пет тестови полета, преди да се очаква XB-1 да достигне скорости, по-високи от скоростта на звука.

Самолетът XB-1 използва екологично гориво и същото гориво ще се използва за работа на Overture.