Първият клас без учител в Обединеното кралство, използващ изкуствен интелект вместо човешки учители, е на път да започне уроци. Дейвид Гейм Колидж, частно училище в Лондон, открива своя нов курс без преподаватели за 20 ученици през септември.

Учениците ще учат, използвайки комбинация от платформи за изкуствен интелект на своите компютри и слушалки за виртуална реалност.

Изкуственият интелект ще анализира в какво се отличава ученикът и за какво се нуждае от повече помощ, след което адаптират своите планове за уроци за срока.

Силните теми на учениците ще се преместват в края на срока, докато слабите теми на учениците ще бъдат разгледани по-рано и планът на урока на всеки ученик е индивидуален за тях.

„Има много отлични учители, но всички грешим“, каза Джон Далтън, зам.-директор на училището. „Мисля, че е много трудно да се постигне нивото на прецизност и точност на изкуствения интелект, както и тази непрекъсната оценка."

„В крайна сметка, ако наистина искате да знаете точно защо детето не учи, мисля, че системите с изкуствен интелект могат да определят това по-ефективно.“

20-те студенти ще плащат около £27 000 (62 000 лв) на година.

„Един учител всъщност не знае вашите недостатъци, защото има много ученици“, каза Джоузеф, ученик в колежа, който тества системата. „Следователно, той не знае вашите недостатъци, докато AI ще разбере кои са те и ще ви помогне да се подобрите.“

Учениците няма да са просто оставени да се справят сами в класната стая, ще присъстват трима „обучаващи треньори“, които ще наблюдават поведението и ще оказват подкрепа.

Те също така ще преподават предмети, с които AI в момента се бори, като изкуство и сексуално образование.

Александър Ванситарт, бивш учител по латински, който преподава на ученици със СОП, се присъединил към колежа, за да стане треньор по обучение. „Наистина се развълнувах какво може да направи това за младите хора, как може да им помогне да променят живота си. Ето защо кандидатствах за работата; защото вярвам, че това ще промени животите“, каза той.

Идеята обаче образованието на децата да бъде предадено на изкуствения интелект е противоречива.

Крис Макгавърн е пенсиониран главен учител и бивш съветник в политическия отдел на Даунинг Стрийт 10. Сега той ръководи кампанията за истинско образование и казва, че въпреки че AI има роля в класната стая, това го отвежда твърде далеч.

„Разбирам защо училищата могат да настояват за AI. От една страна, това е по-евтино“, каза той, въпреки че колежът отрича това да е по-евтин подход от традиционното преподаване, като казва, че всъщност е наел повече персонал, за да води курса.

Джон Далтън пред SkyNews

„Проблемът с изкуствения интелект и екрана на компютъра е, че той е машина и е инертен, така че веднага дехуманизирате процеса на учене, отнемайки тези междуличностни умения и взаимодействието между ученици и учители“, добави той. „Това е бездушно, мрачно бъдеще, ако ще бъде само по пътя на AI.“

Изкуственият интелект вече се използва в класните стаи в цялата страна, като помага да се съживят предметите, като помага например с плановете на уроците.

Всъщност в сряда правителството на Великобритания обяви нов проект, който да помогне на учителите да използват AI по-прецизно. Банка от анонимни планове за уроци и учебни програми вече ще се използва за обучение на различни образователни модели на AI, които след това ще помогнат на учителите да отбелязват домашните и да планират часовете си.

„Изкуственият интелект, когато е направен безопасен и надежден, представлява вълнуваща възможност да подадем ръка на ръководителите и учителите на нашите училища в живота в класната стая“, каза Стивън Морган, министър на ранното образование.

Но в този колеж ИИ не просто подава ръка за помощ, той поема юздите.

Ученик използва VR очила в новата училищна класна стая с изкуствен интелект