За осем години цената на литиевойонните акумулаторни батерии е паднала с 85%. Аналитиците на Bloomberg считат, че и в бъдеще тяхната цена ще продължи да се понижава. А това означава, че другите типове батерии няма как да им бъдат конкуренция още минимум 10 години. В масовото производство ефективността не е най-главното.

През месец декември миналата година Bloomberg New Energy Finance за девети път публикува своя годишен доклад за състоянието на пазара на литиевойонните акумулаторни батерии. Авторите на изследването завиха, че считано от 2010 година средната цена на тези батерии е паднала с 85% – до $176 на 1 KWh. А сега бе публикувана по-подробна информация за доклада.

Аналитиците подчертават, че демонстрираната от тях цена е средна – тоест потребителите могат да се сблъскат както с по-високи, така и с по-ниски цени. Така например, официалната цена на използваните от Tesla акумулаторни батерии е средно $176 на 1 KWh.

Според направената от Bloomberg прогноза, цената на литиевойонните акумулаторни батерии ще продължи да се понижава и към 2024 година ще бъде $94 на 1 KWh, а към 2030 година – $62.

А ако продажбите се окажат по-високи от очакваните, заложени в прогнозата, то цените ще паднат още повече.

Тенденцията не може да бъде променена дори от твърде вероятния дефицит на необходимите метали, като например литий, никел, кобалт и някои други. Разчетите показват, че крайната цена на батериите твърде малко зависи от цената на тези метали. Така например, ако литият поскъпне с 50%, батериите ще поскъпнат с 4%. А удвояването на цената на кобалта ще увеличи цената на батериите едва с 3%.

Bloomberg счита, че в близко бъдеще литиевойонните батерии няма да имат достойни конкуренти. Въпреки активната работа за създаването на нов тип батерии, като например с твърд електролит, те биха могли да изместят сегашните чак към 2030 година, а според лондонските експерти – чак към 2050 година.