В навечерието на 8 март НАСА потвърди, че съвсем скоро, за първи път в историята, изцяло женски екип ще направи излизане в космоса.Като част от експедиция 59, астронавтите на NASA Ан Макклейн и Кристина Кох ще извършат разходката в космоса на 29 март, като действията  им ще бъде направлявани и координирани от трета жена на земята – Кристен Фациол от Канадската космическа агенция, която ще прави това от космическия център в Хюстън.

„Женският ѝ състав е пълна случайност“, заяви пред CNN говорителката на NASA Стефани Ширхолц. Освен Кох и Маклейн, няколко дами ще изпълняват също толкова важни роли – включително водещия директор на полета Мери Лорънс и водещия полетен контролер Джаки Кейги.

Самата Фациол първа публикува съобщението на 1 март, като писа в Туитър: „Току-що разбрах, че ще бъда на конзолата за управление, предоставяйки поддръжка за първия чисто женски екипаж в космоса и не мога да задържа вълнението си!!“

И Макклейн, и Кох бяха част от астронавтския клас през 2013 г., половината от които бяха жени. Най-новото попълнение на директорите на полетите също се състои от 50% жени, коментираха от NASA.

Двете космонавтки ще правят подобрения на батериите на Международната космическа станция. Тези пътувания, които обикновено траят няколко часа, често се използват за научни цели или за изпитване на ново оборудване, както и за ремонт и поддръжка на самата станция.

Изминаха приблизително 35 години, откакто руската космонавтка Светлана Савицкая влезе в историята на 25 юли 1984 г., като се превърна в първата жена, излязла в космическото пространство. Съвсем подходящо е, че пътуването на Макклейн и Кох се случва по време на женския месец март. От NASA казват, че това не е било преднамерено, тъй като първоначално е било планирано да бъде през есента.