В сянката на планината Фуджи японският автомобилен производител Toyota строи град на бъдещето, известен също като Изтъкания град (Woven City) или град лаборатория. Създателите отбелязват, че всъщност ще работи като лаборатория, предназначена да изучава как хората могат да живеят в тандем с автономни превозни средства, роботи, чиста енергия и изкуствен интелект.

Това не е първият опит за изграждане на интелигентен град, но повечето от тези проекти изглежда са в застой, неспособни да се доближат до крайната точка. Вероятно обаче нещата са различни с Woven City, пише IFLScience.

Строителството на лабораторния град започна през 2021 г. и трябва да приключи през лятото на 2024 г. До 2025 г. авторите на проекта се надяват да извършат плавен старт и да започнат тестове. Очаква се демонстрациите да включват експерименти с използване на дистанционни комуникации от следващо поколение и интелигентни логистични технологии, включително приложения за смартфони, свързани с роботи за доставка.

тъкан град ЯпонияЦял екран
Друг концептуален дизайн, показващ улица Woven City Снимка: Toyota Woven City

Роботиката и базираният на сензори изкуствен интелект също се планира да се използват в градските домове за ежедневни задачи, като автоматично зареждане на хладилника или изхвърляне на боклука. Първоначално градът ще бъде дом на около 360 души, предимно възрастни хора и семейства, преди постепенно да се увеличи населението на града до около 2000, каза Toyota. Очаква се също жителите на града да включват представители на компанията, включително техници и изследователи, които ще наблюдават населението и ще гарантират, че технологии като AI се разработват в реална среда.

Всичко това ще се случи на фона на градска среда, изградена от роботи, вдъхновена от природния свят и традиционни японски изделия от дърво. Трябва да се отбележи, че в проектирането на града участва и известният норвежки архитект Бярке Ингелс.

Япония град на бъдещетоЦял екран
Ето как Toyota се надява да изглежда Woven City, когато бъде завършен, което се очаква през 2025 г. Снимка: Toyota Woven City

Предполага се, че инфраструктурата на града ще работи с цифрова операционна система. Всъщност хората, сградите и превозните средства ще бъдат свързани и ще взаимодействат помежду си чрез данни и сензори. Авторите на изследването отбелязват, че по този начин те ще могат да тестват AI технологията както във виртуалната, така и във физическата сфера, като същевременно максимизират нейния потенциал.