След анонсите на иновативни мобилни устройства с поддръжката на 5G, време е да бъде подготвена и сателитната мрежа, която те ще използват. Американската компания OneWeb потвърди, че е готова да изпрати първата си серия 5G сателити в ниска околоземна орбита. Тази седмица компанията използва руската ракета „Союз“, побираща шест комуникационни сателита. Тя се управлява от Arianespace и бе изстреляна тази сряда от Гвиянския космически център във Франция.

Това е първата стъпка на OneWeb в опита си да изгради обширна мрежа от сателити около Земята. Компанията възнамерява да изстреля 650 сателита до 2020-та година и ако всичко е успешно, да продължи с още 250. Извеждането на сателитите в космоса ще стане чрез 21 изстрелвания от различни части на света. Целта е и малките изолирани райони и селски местности да получат достъп до Глобалната мрежа.

OneWeb е само една от компаниите, планиращи да качат нови сателити в космоса. Плановете на SpaceX са малко по-амбициозни – тя планира да изведе в космоса над  12 хиляди сателита. Предложението наскоро бе одобрено от FCC. OneWeb от своя страна се натъкна на проблеми с руските власти, които не желаят американска компания да работи над техния регион. Казусът предизвика няколко забавяния на изстрелването, но то бе проведено успешно около полунощ местно време.