Помните ли PlayStation Vita? Малката портативна конзола дебютира по световните пазари през 2012-та година, намирайки много фенове в родната си страна. Седем години по-късно обаче хардуерът ѝ е вече остарял и платформата е заместена от хибрида на Nintendo – Switch. По тази причина в петък Sony реши да дръпне шалтера на PlayStation Vita. От тази седмица, тези устройства повече няма няма да се произвеждат в Япония (което означава, че производството напълно е спряло).

Компанията още миналата година заяви, че се подготвя да спре производството на конзолите Vita. Миналия месец Sony потвърди, че произвежда последната партида. Все още обаче имате възможност да изтегляте някои игри от PlayStation магазина. Но абонаментът за PlayStation Plus повече няма да носи нови заглавия (същото се отнася и за PS3 игрите). PlayStation Vita карти с видеоигри ще се предлагат максимум до края на март.

Sony е една от малкото компании, поддържащи активно старите си продукти. Учудващо е как конзола с половин гигабайт оперативна памет и 128MB VRAM може да се произвежда и до днес. И макар че Sony е ограничила производството на Vita устройства само в Япония, все още можете да си намерите едно в големи търговски сайтове като Amazon.

Независимо от това, Sony официално постави края на своята ера на портативни конзоли. Междувременно феновете очакват следващата гейминг машина на компанията – PlayStation 5.