Компанията Polestar, която е дъщерно предприятие на Volvo Car Group и Zhejiang Geely Holding, представи своя втори електромобил Polestar 2. За разлика от хибридния Polestar 1, моделът Polestar 2 е изцяло електрически и е първият серийно произвеждан електромобил на този бранд.

Polestar 2 се базира на фирмената платформа Compact Modular Architecture platform (CMA) на Volvo Car Group, като купето е с пет врати. Дизайнът е доста ъгловат.

1 от 6

Използват се два електродвигателя с мощност 300 KW (408 конски сили) и въртящ момент 660 Нм. Двата двигателя осигуряват 4х4 задвижване. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за по-малко от 5 секунди. Интегрираният в пода акумулаторен блок е с капацитет 78 KWh (за Китай 72 KWh). Акумулаторните батерии осигуряват 500 км пробег (WLTP/NEDC) или 275 мили (EPA).

Информационната система работи под управлението на ОС Android и включва услугите Google Assistant, Google Maps и т.н. Всички настройки и режими на електромобила могат да се наблюдават и променят с помощта на смартфон, който се използва в режим Phone-as-Key.

1 от 5

Закупуването на Polestar 2 става единствено чрез онлайн предварителна поръчка, като стартовата цена е 59 900 евро за Европа и $63 000 за САЩ ($55 000 след данъчните отстъпки). Производителят подчертава, че ще може да се конкурира с Tesla Model 3.

Предварителните резервации за закупуването на Polestar 2 могат да се направят още сега, а серийното производство ще започне през 2020 година в Китай.