Въпреки че много части на света все още се борят с машини за гласуване, Естония изглежда прегръща онлайн гласуването с удоволствие. В наскоро приключилите парламентарни избори в страната почти 44 процента от гласовете бяха подадени чрез системата за е-гласуване – важна стъпка, като се им предвид, че едва 16 процента от естонците гласуваха онлайн по време на изборите за ЕС през 2009 г. Резултатът не е пълна изненада, тъй като нацията е прекарала по-голямата част от последните две десетилетия в цифровизацията на правителствените функции, но това все пак си е сериозен подвиг, като се има предвид всичко.

Естония започна този вид гласуване през 2005 г., използвайки чипови идентификатори и четци на карти, но то стана широко разпространено през 2011 г., когато обществеността можеше да гласува с мобилните си телефони благодарение на специални SIM карти и ПИН кодове. Това е привлекателно за мнозина и носи удобството на гласуването от разстояние във всеки един момент. Гражданите имат право да променяте гласуването си между началото на предсрочното гласуване и четвъртия ден преди изборите (не могат да използват е-гласуването в деня на изборите) и могат да проверят дали избирателните служители са получили гласа ви.

Може обаче да отнеме много време, преди други страни да приемат този модел. Естония е малка страна (само 561 131 души са гласували на изборите) и не е толкова апетитна цел за чуждестранна намеса като САЩ или Западна Европа. Макар че Естония предприе стъпки за осигуряване на сигурност при процеса на гласуване, изследователи са откривали уязвимости в миналото. Всяка употреба в голяма страна вероятно ще се нуждае от на практика херметична система, където хакове ще бъдат изключително трудни.