Mozilla взе решение да спре доставянето на новата версия на Firefox, заради множество доклади от потребители на Windows и някои антивирусни програми.

Версия 65 на Firefox пристигна в края на януари, предлагайки някои нови функционалности, като гъвкав контрол над блокираното съдържание, заедно с редовните кръпки по сигурността и други по-малки промени. Изглежда обаче новата версия не се разбира особено добре с Avast и AVG (има доклади и за продуктите на Kaspersky, но от Mozilla няма официално потвърждение за това). Става въпрос за това, че потребителите на въпросните програми не успяват да достигат много сайтове в Мрежата, като при посещаването им пред тях се изписва съобщение за несигурна връзка и тип на грешката: SEC_ERROR_UNKNOWN_ISSUER.

След получените доклади, Mozilla потвърдиха наличието на проблема, заявявайки, че той се получава от включената в антивирусните програми функционалност за сканиране на HTTPS трафика.

Techdow предават, че двете компании за сигурност са разследвали случая самостоятелно и Avast вече са издали обновление към продуктите си, с което сканирането на криптирания трафик за Firefox вече няма да е включено по подразбиране. Ако все пак сте потребител на някой от споменатите програми и не успявате да посещавате защитени със сигурна връзка страници, влезте в настройките на антивирусната си програма и деактивирайте сканирането на HTTPS трафика.