Социалната мрежа X, собственост на американския предприемач Илон Мъск, обяви планове да плаща на създателите на съдържание въз основа на това колко потребители на Premium взаимодействат с техните публикации. Това се посочва на официалната страница на X.

Съобщава се, че от 8 ноември плащанията вече няма да зависят от рекламата в отговорите. Вместо това монетизацията ще се определя от ангажираността със съдържание от премиум потребители. Компанията подчерта, че броят на абонатите на X Premium се увеличава, така че плащанията към авторите също ще се увеличат.

„Колкото повече Premium абонаменти имате като цяло, толкова повече приходи печелите. Регистрирайте се за X Premium, за да печелите прехраната си в X“, казаха от компанията.

Уебсайтът на Помощния център на X пояснява, че осигуряването на приходи е достъпно за потребители на X, които:

имат активен абонамент за Premium или Verified Organisation;

имат поне 5 милиона органични импресии през последните 3 месеца;

имат поне 500 Premium абонати;

се намират в държава, в която ще се прилага монетизация;

спазват потребителското споразумение X.

Както The Verge отбелязва, хората, които се абонират за X Premium, вече получават приоритет в отговорите на туитове и нивото на този приоритет зависи от това за кое ниво на X Premium се абонират. Очаква се, че поради споменатото нововъведение Premium потребителите ще се появяват в отговорите по-често, отколкото в момента.

X също обещава да премахне потребители, които изкуствено завишават мненията на своите публикации. Изданието обаче не изключва, че потребителите ще направят опити да измамят новата система, за да увеличат доходите си.