Хроничното лишаване от сън през цялата работна седмица е проблем, засягащ милиони хора.

Въпреки познатите рискове, много хора не успяват да се наспят всяка нощ, като причините варират от безсъние до гледане на малки деца или неравномерни работни графици. За да компенсират недостатъчния сън през работната седмица, много хора поспиват с няколко часа отгоре в почивните дни с надеждата да наваксат загубената почивка на организма. Ново проучване предупреждава, че допълнителните часове няма да компенсират дефицита на здравословен 8-часов сън.

Здравните последици от липсата на достатъчно сън са добре известни, но по-малко ясни са последиците от разстроен, непоследователен „график“ на съня.

Според учени от Harvard Medical School, недоспиването дори и за малък период от време може да има голямо влияние върху функционирането на човешкия организъм, което води до проблеми при запаметяването на информация, промяна в настроението и др. Дългосрочното лишаване от сън има като последица сериозни здравни проблеми, които включват затлъстяване, сърдечни заболявания, диабет и потенциално преждевременна смърт.

Друго изследване на Университета в Колорадо сочи, че наспиването през уикенда има лек, временно положителен ефект върху дефицита на сън. Ползите изчезват веднага, след като започне новата работна седмица, когато недоспиването отново стане факт.