Ракетата SpaceX Falcon 9 на Илон Мъск не успя да кацне успешно на площадка за кацане в Атлантическия океан, както се е случвало много пъти досега. Въпреки това, макар и неуспешно кацане, тя отбеляза установяването на рекорд за SpaceX по повторно използване на ракети.

Ракетата достави кораба Starlink до ниска околоземна орбита, както беше планирано, но ускорителят на първата степен не успя да удържи кацането си. Той кацна върху безпилотен кораб на SpaceX в Атлантическия океан около 8,5 минути след изстрелването, както беше планирано, но се преобърна малко след това. Видео от кацането показа пламъци, извиващи се от основата на ракетата точно преди тя да достигне върха, пише Space.

Сокол 9Цял екран
 Снимка: SpaceX

Инцидентът беше потресаващ, защото SpaceX направи кацането на ракети - екзотична новост само преди няколко години - повече или по-малко рутинно. Компанията е успяла да извърши 267 последователни кацания на Falcon 9 или Falcon Heavy преди днес, каза Крис Бергин от NASASpaceflight.

SpaceX не е обявил бустера за мъртъв, казвайки в публикация на X, че „екипите оценяват данните за полета и състоянието на бустера“. 

Ракетата Falcon 9, която се разби по време на кацане, преди това е изстрелвала сателити Starlink в космоса 16 пъти и е изпращала пилотирани мисии в космоса 2 пъти. Мисията Inspiration4 беше първото изстрелване на непрофесионален астронавт в космоса, а мисията Ax-1 беше първият частен полет на астронавт до Международната космическа станция.

SpaceX планираше да стартира друга мисия на Starlink също рано тази сутрин от базата на космическите сили Ванденберг в Калифорния. Но компанията се отказа от това изстрелване, за да се съсредоточи върху злополуката при кацане.

И двете мисии на Starlink от тази сутрин - тази, която летя и тази, която не - бяха сравнително късно допълнения към графика за изстрелване на SpaceX. Компанията не ги обяви публично, докато не се оттегли от планираното излитане на Polaris Dawn , частна мисия на астронавти, командвана и финансирана от Джаред Айзъкман, милиардерът предприемач зад Inspiration4.

SpaceX имаше за цел да изстреля Polaris Dawn в 3:38 сутринта EDT (0738 GMT) днес, но отхвърли този опит поради неблагоприятни прогнози за времето. Компанията не е обявила нова целева дата за мисията, която ще извърши първата по рода си частна космическа разходка, но каза, че това няма да се случи преди петък (30 август).