Moto G7 Plus е най-премиалното предложение в новия достъпен квартет G7 от Motorola, предлагащ повече енергия, по-добри камери и по-бърза технология за зареждане, отколкото неговите по-евтини събратя

Бюджетният сегмент от пазара на мобилните комуникации продължава да набира скорост, а това означава, че съществува сериозна конкуренция за Moto G7 Plus и семейството — това пък е чудесна новина за потребителите, тъй като означава, че ще се появяват редица отлични евтини мобилни телефони.

G7 Plus разполага с широк набор от функции, включително голям 6,2-инчов дисплей, 4 GB оперативна памет и две камери, разположени отзад. Отпред обаче имаме малък прорез за поставяне на камерата и отделните сензори. Това разбира се не е изненадващо, защото и в миналата G серия имаше малък прорез в предната област, за да се сведат до минимум негативните впечатления от страна на потребителя и ефектът се получи. Добрата новина е, че Motorola успешно е повторила своя фокус и с Moto G7 Plus.

Характеристики:
  • Корпус: 157 х 75,3 х 8,3 мм, 176 грама, Gorilla Glass 3 върху предния и задния панел;
  • Екран: 6.2 “ IPS LCD, резолюция 1080 x 2270px (19: 9); ~ 405 ppi;
  • Чипсет: Qualcomm SDM636 Snapdragon 636 (14 nm), осемядрен (8x 1.8GHz Kryo 260); Adreno 509;
  • Памет: 4GB RAM, 64GB вградена памет, microSD слот;
  • ОС: Android 9.0 Pie;
  • Задна камера: 16MP f/1.7, 1.22µm, PDAF поддръжка, OIS + 5MP сензор за дълбочина, двуцветна LED светкавица; 1080p @ 30/60 / 120fps и 4K @ 30fps видеозапис;
  • Предна камера: 12MP, 1.25µm 1080p @ 30fps и 4K @ 30fps видеозапис;
  • Батерия: 3,000mAh, поддръжка на Power Deliver 3.0, 27W (9V / 3A);
  • Свързване: Dual-SIM; LTE Cat.12 изтегляне / Cat.13 качване, Wi-Fi a/b/g/n/ac, двубандов MIMO, 2×2 антени, GPS; Bluetooth 5.0 A2DP, LE, EDR, aptX, USB-C 2.0;
  • Разни: Сензор за пръстови отпечатъци, поддръжка на FM-радио, водоотблъскващо покритие, стерео високоговорители.

Кога ще се появи на пазара

Moto G7 Plus вече се продава в България, като този път продажбите са възможни още от момента, в който апаратът бе представен официално в Бразилия. И тъй като бяхме гости на живо на представянето на телефона в Южна Америка, лично от изпълнителния директор на компанията научихме, че един от първите модели е продаден именно у нас.

Дизайн и дисплей

Предната и задната част са направени от стъкло с метална рамка отстрани, а самият апарат изглежда надежден и относително добре лежи в ръката. Бутоните за захранването и за регулиране на звука са разположени отдясно на корпуса и чудесно застават на големия палец, а бутонът за захранването е с текстурирана повърхност, осигуряваща ясна тактилна обратна връзка с бутона, върху който се намира пръстът Ви.

Въпреки че G7 Plus разполага с голям дисплей, той не е твърде дебел, а размерите му са 157 x 75,3 x 8,3 мм при тегло 176 г. Той, както казахме добре лежи в ръката, но поради стъкления си корпус, вероятността за изхлузване е голяма. Въпреки това, в комплекта на Moto G7 Plus, Motorola е включила защитен пластмасов мек калъф, който осигурява надеждна защита.

За меломаните имаме добри новини, тъй като G7 Plus е оборудван с гнездо за слушалки, както и високоговорител и централно разположен USB-C порт.

Отзад, точно под двойната камера в логото на Motorola е разположен скенерът за пръстови отпечатъци, който е лесен за напипване с показалеца. Motorola твърди, че корпусът на G7 Plus е „водоотблъскващ“, но строго не е водоустойчив, така че не пускайте смартфона във водата. Ако насочим вниманието си към дисплея на Moto G7 Plus, то ще видим голям 6,2-инчов Full HD (2270 x 1080) екран. В горната част на дисплея леко се забелязва минималната му рамка, а предната камера непосредствено е интегрирана в намиращия се в средата на дисплея прорез.

В долната част на екрана, рамката е по-дебела и върху нея е поместена търговската марка Motorola, което е още един сигнал, че Moto G7 Plus не е толкова премиум-клас, като някои от по-скъпите конкуренти, чиято рамка почти липсва от всички страни. Въпреки това, общият вид е впечатляващ, а текстът и изображенията изглеждат ясни, ярки и цветни.

Време за автономна работа

Що се отнася до батерията, Moto G7 Plus е снабден с достатъчно мощен захранващ блок от 3000 mah, който обаче не осигурява такава автономия, като 5000 мАч в Moto G7 Power. Важно е също да се отбележи, че тя е по-малка и от батерията с капацитет от 3200 mah в G6 Plus, но нека това не ви обърква – Moto G7 Plus демонстрира приличен резултат.

Ние с комфорт успяхме да работим с апарата един пълен работен ден (от 7 часа сутринта, до 11 часа вечерта, когато го сложихме да се зарежда) и имаше двуцифрен резерв от заряда. Нашият тестов сценарий се състоеше от няколко часа гледане на Netflix, още един или два часа стрийминг в Spotify, един час игри в комбинация с разговори, текстови съобщения и употреба на социалните мрежи в рамките на деня.

Малко вероятно е да успеете да го използвате и втория ден, така че ще се изисква нощно зареждане. Все пак, ако решите да се успокоите и да гледате филм или да посветите известно време на любимата си игра, батерията на Moto G7 Plus значително по-бързо ще се разреди.

По време на нашия 90-минутен тест на батерията, ние увеличихме яркостта на екрана до 100% и гледахме филм във Full HD резолюция през Wi-Fi. В този случай, G7 Plus изразходи 22% от заряда си. Това не е особено ужасен резултат, защото той съответства на показателя на Moto G7 и на много съперници, като Honor Play.

Ако установите, че батерията се разрежда, Moto G7 Plus има асо в ръкава си, което в другите G7 телефони липсва, а именно

27 Ватовото TurboPower зарядно устройство. Самият адаптер е включен в комплекта и Motorola твърди, че той може да предостави 12 часа употреба на апарата, само след 15 минути на заряд.

Това твърдение не е далеч от истината, тъй като по време на нашия тест, от 0% до 100%, G7 Plus успя да възстанови повече от 40% от заряда си за четвърт час. По време на умерена или интензивна употреба, това може да ни осигури до 8-10 часа, което все още е впечатляващо, защото остава по-малко от час до пълното зареждане. Това е наистина бързо зареждане.

Камера

Камерата на Moto G7 Plus е по-добра от всички снимки на G7 с основна 16-мегапикселова камера, обектив f / 1.7, оптична стабилизация на изображението и множество режими на снимане. Качеството на изображението е много впечатляващо, особено ако направим съпоставка с цената.

По-високия брой пиксели в сравнение с 12-мегапикселовата камера на G7 и G7 Power означава, че резултатите нагледно демонстрират повече детайли при добро осветление, а оптичната стабилизация на изображението осигурява впечатляваща производителност при ниско осветление и качество на видеото при 4K резолюция.

Балансът на бялото като цяло е нормален, но телефона много агресивно измерва експозицията, така че може да се наложи да я увеличите или намалите с помощта на плъзгача, след като заключите фокуса, за да извлечете от него максимална полза.

Благодарение на допълнителния 5-мегапикселов сензор в комбинация с обектива f / 2.2, изкуственото размазване на фона в портретен режим е точно, а също така има и допълнителен режим — „отвор“, който напълно отделя обекта от предния план и Ви позволява да поставите фон по Ваш избор.

Можете дори предварително да коригирате нивото на размазване, което ще Ви позволи в реално време да видите как ще изглежда вашата снимка, преди да натиснете бутона за освобождаване на затвора. Това е добра функция, която прави използването на портретния режим по-привлекателно.

При заснемане на видео до 4K резолюция, се използва електронната стабилизация на изображението и тя отлично се справя с работата си, въпреки големия коефициент на излишъци. Какво е забележителното в случая? Това, че Motorola позволява изключване на стабилизацията, за да се отървем от излишъците — идеален за снимане със статив, когато се изисква пълен обзор в кадъра.

Производителността при ниска осветеност в режим на видеозаснемане — тя е добра, но не много, затова, ако можете да снимате при дневна светлина или в условията на добро осветление, ще получите отлични резултати.

Що се отнася до селфитата, 12-мегапикселовата предна камера улавя прилично количество детайли, а снимките са ярки. Ако направим съпоставка с цената, камерата на Moto G7 Plus е изключително подходяща както за начинаещи, така и за професионалисти, особено ако се вземат предвид тези режими на снимане, за които не сме споменали.

Интерфейс

Motorola Moto G7 Plus работи под управлението на Android 9 Pie от кутията, което всъщност е и последната версия на мобилната операционна система на Google, което е отлична новина, тъй като ние все още виждаме телефони, излизащи на пазара със софтуера от предишното поколение.

Motorola е променила софтуерния интерфейс на G7 Plus, но той наистина запазва чистия Android в своята основа с добавени няколко допълнителни функции и настройки, достъпът до които се осъществява чрез менюто за настройки.

Тези добавки включват в себе си дълги снимки на екрана (натиснете и задръжте бутона за включване и регулирането на звука надолу, а след това натиснете иконата за дълга снимка на екрана, за да преминете по екрана надолу), което е чудесно за разглеждане на уеб-страници.

Можете също така да включите различни елементи за управление с жестове, включително и почукване, за да включите фенерчето и завъртане за стартиране на камерата. Възможно е да не откриете във всичко някаква полезност, но има голям избор и всеки от тях може лесно да бъде включен и изключен, което Ви позволява да изберете най-добрите опции за Вас.

Другото полезно допълнение е възможността да свалите горния панел за уведомленията, след прекарване на пръста по скенера за пръстови отпечатъци отзад. Това понякога е лесно за действие, отколкото достъпа до панела чрез протягане на пръста до горната част на дисплея. По-рано тази функция я видяхме и в много други мобилни телефони, но по наше мнение тя е винаги приятно допълнение.

Музика, филми и игри

С големия си 6,2-инчов дисплей, Moto G7 Plus е добре оборудван както с игри и видео, така и с достатъчно място, за да се насладите на най-новите музикални хитове. Full HD резолюцията гарантира чистота и яснота на действието, въпреки, че цветовете не са толкова впечатляващи както наситеното черно в LCD дисплеите.

В някои игри (но не във всички), прорезът може да наруши границата на игровия процес, когато той се провежда в пейзажна ориентация, но ние не попаднахме на подобно неудобство. От двете страни по време на възпроизвеждане на видео се появява черна рамка, която го прави почти невидим за очите. Чрез стартиране на интензивната мобилна игра PUBG, Moto G7 Plus се справя добре както при Wi-Fi свързаност, така и при мобилни данни, въпреки че графиката е с ниска детайлизация.

Можете да доведете графиката до средна, но геймплея не е така гладък, както процесора се опитва да покаже всичко на екрана — така, че по-добре се придържайте към препоръчаните ниски настройки, ако се стремите към пилешка вечеря (това е победа, за тези, които не са запознати с PUBG). За феновете на якия саунд имаме добри новини, тъй като Moto G7 Plus се доставя с гнездо за слушалки, което позволява да свържете любимите Ви слушалки или тези от комплекта директно към телефона.

Той също е снабден със стерео-високоговорители, които осигуряват най-доброто аудио, видео и игрово звучене. В долната част на телефона е разположен високоговорителя за по-ниските честоти, а вторият е вграден в горната част на екрана. Ние също открихме, че долният високоговорител може лесно да бъде запушен по невнимание, когато държите G7 Plus в портретен режим, така че може да се наложи да коригирате захвата за по-добро звучене.

Характеристики и производителност

В основата на Moto G7 Plus стои чипсета Snapdragon 636, който е стъпка напред в сравнение с чипа 632 в други G7 телефони, което дава на G7 Plus предимство в мощността и запазване на своето място на върха в серията. Motorola обяви G7 Plus за най-мощния телефон от серията G, както и наличие на 4 GB оперативна памет, което е достатъчно за нормалното функциониране на Android 9 Pie — новата версия на мобилната операционна система на Google.

Също така разполага с 64 GB вградена памет (от които имате на разположение около 50 GB), което Ви дава достатъчно пространство за приложения, игри, снимки и още много други. Ако установите, че тя се запълва, G7 Plus има и слот за microSD карта, който поддържа карти с обем до 512 GB. Moto G7 Plus Ви осигурява още достъп до FM-радио, Bluetooth и Wi-Fi, а също и NFC, който позволява безконтактни разплащания от смартфона чрез Google Play.

Обобщение

Moto G7 Plus — още един изключително добър смартфон по своята цена, предлагащ множество функции и лекота на работа от страна на потребителя. Камерата — това е важно подобрение в сравнение с G6 Plus, предлагайки по-качествени изображения и по-широк избор от режими.

Moto G7 Plus е идеален за тези, които търсят перфектния Android-смартфон, който ще работи с повечето приложения, без голямо сътресение в бюджета. Той предлага отлично съотношение между цена и качество и е един от най-достъпните смартфони на пазара.

Невероятен ефект придава и впечатляващия му дизайн на премиум-клас, който може да накара хората да си мислят, че той наистина е скъп.

Положителни черти:

  • Страхотен дизайн;
  • Чист, ярък екран;
  • Чиста Андроид операционна система;
  • Отлично съотношение цена/качество;
  • Добри предна и задна камера;
  • Ефективно бързо зареждане.

Отрицателни черти:

  • Някои игри на високо качество лагват;
  • нисък капацитет на батерията;
  • Липсва защита от проникване на влага и прах.