Руската фондация за развитието на интернет инициативите (ФРИИ) предложи поправки в законодателството на Руската федерация. Новият законопроект позволява на руснаците да продават своите лични данни. ФРИИ подчертава, че сега действащият закон „За информацията“ не определя еднозначно, на кого точно принадлежи персоналната информация и заради това някои компании продават личните данни без съгласието на потребителите. Редица други компании се опасяват, че по този начин се сдържа развитието на легалния бизнес.

Авторите на поправките в закона предлагат да се въведе понятието „деперсонализирани данни“ и да се разреши техният свободен оборот. Според замисъла на ФРИИ, бизнесът ще може да купува от руснаците техните персонални данни за определена цена и за определен срок. При това, продавачът на своите лични данни ще може да избира, дали е съгласен те бъдат и обработвани.

Чрез продажбите на своите персонални данни руснаците ще могат да вземат по от около 15 хиляди до 60 хиляди рубли годишно (от около $230 до приблизително $910 по днешния курс). Според вестник Коммерсантъ, това ще стане „мощна мотивация за потребителите да се регистрират като самоосигуряващи се лица, което ще донесе в хазната няколко милиарда рубли както от физическите лица, така и от данъците на юридическите лица, които участват в събирането и обработката на подобни данни“. Бизнесът ще получи инструмент за легален обмен на потребителските данни и допълнителен доход, което ще ускори ръста на този пазар и ще намали сенчестата икономика“.