Интересът на Qualcomm към роботите определено не е временен. Компанията анонсира новата платформа RB3, предназначена специално за роботика. Тя е базирана на миналогодишния чипсет Snapdragon 845 и е специално оптимизирана за дронове и други автоматизирани машини. Тя поддържа изкуствен интелект, сензори и частни LTE мрежи за по-голяма сигурност.

Много висока е и степента на модификации, които отделните производители могат да направят по платформата, ако не са доволни. Поддържат се дори операционни системи като Linux и Robot Operating System.

RB3-базирани роботи трябва да видим още тази година. Компании като LG, Anki, JD и OrionStar вече са изразили интерес да работят по тях. Версията на платформата за разработчици вече е налична, а Qualcomm ще добави 5G вариант по-късно през годината.

Твърде рано е да се знае колко добре ще работи това, но Qualcomm има добра причина да се гмурне по-дълбоко в роботиката. Конкурентните производители на чипове като Intel и NVIDIA вече имат преднина при доставката на роботи със захранване с AI. Ако Qualcomm не се намеси, то компанията рискува да се оттегли в момент, когато не може да зависи единствено от телефоните, за да запълнят бюджета си.