С изненадващ ход, Samsung направи радикална промяна с най-новите си устройства и операционна система, за да промени фундаментално начина, по който работи защитата на Android, доближавайки я още повече до iPhone.

Въпреки че Play Store на Google има огромни проблеми със сигурността, истинската заплаха за устройствата на Android идва от магазини за приложения на трети страни и директни инсталации. Те не предлагат същите защити за скрининг като официалния магазин и са заплаха да прокарват опасни приложения за телефоните чрез социалните мрежи.

В основната си операционна система Android прави разлика между приложения, произхождащи от официални магазини и от другаде, но има настройка, която по подразбиране разрешава инсталирането на опасни приложения. Play Protect на Google осигурява известна доза сигурност от такива приложения, но Android 15, чрез базиран на изкуствен интелект софтуер, ще наблюдава за опасни приложения и ще сигнализира за рискове в реално време. Започвайки с внедряването на One UI 6 на Android 14, Samsung предостави подобрена сигурност чрез функция, наречена Auto Blocker. Когато е активирана, Auto Blocker защитава вашето Galaxy устройство и данни, като предотвратява инсталирането на приложения от неоторизирани източници и блокира злонамерена дейност.

Досега тази настройка изискваше ръчно активиране, но това е на път да се промени. Samsung потвърди, че „в One UI 6.1.1 са добавени допълнителни функции за сигурност, включително максимални ограничения.“ Този режим на свръхсигурност ще направи огромна разлика в защитите около устройствата на Galaxy и, въпреки недоволството от страна на някои потребители, ще бъде много добре дошла промяна за огромно мнозинство от милионните потребители на Samsung.

Максималните ограничения позволяват набор от „изключително силни защити“, включително:

  • Проверка на инсталираните приложения за злонамерена дейност. 
  • Блокира активирането на приложения за администриране на устройство и работни профили, за да предпази от потенциални злонамерени атаки.
  • Предотвратява автоматичното изтегляне на прикачени файлове към съобщения, за да предпази от злонамерен софтуер, като същевременно позволява ръчно изтегляне от надеждни източници.
  • Предпазва от случайното кликване върху хипервръзки или преглед на изображения за визуализация, като блокира злонамерени уебсайтове.
  • Премахва данни за местоположение при споделяне на снимки и не позволява на получателя да определи къде е направена снимката.
  • Блокира споделени албуми и предпазва от споделяне на чувствителна информация и приемане на покани от неизвестни податели.

Android Authority казва за новите смартфони и таблети Galaxy, които стартират с One UI 6.1.1, "Samsung реши да блокира възможността на потребителите да зареждат приложения от неупълномощени източници... Вероятно скоро ще започнем да виждаме оплаквания в онлайн форуми за блокиране на страничното зареждане на Galaxy Z Fold 6 и Galaxy Z Flip 6. За щастие, наистина е лесно да деактивирате Auto Blocker.“

"Всички потребители, които вече са деактивирали тези ограничения, ще видят, че това предпочитание се пренася и в новия потребителски интерфейс, и ако сте такъв няма да забележите никаква промяна. За почти всички потребители обаче моят съвет е да го оставят активиран", пише експертът от Форбс, Зак Дофман.

Предстоят огромни промени в Play Store през следващите седмици, с потвърденото изчистване на много хиляди приложения с ниско качество. Това ще блокира значителен брой злонамерени приложения, което ще направи магазина по-безопасен. Google е на мисия да подреди екосистемата си, но сега Samsung отива още по-далеч.

"С тези нововъведения в сигурността, Android се насочва към iPhone от гледна точка на контрола. Много потребители няма да харесат това, но повечето ще бъдат по-защитени", казва още Дофман.

Превод: Glasnews.bg