Брайън Ектън, един от двамата основатели на WhatsApp, в речта си пред студентите на Станфорд, разкритикува Facebook. Според предприемача, социалната мрежа най-нагло продава всички потребителски данни, а това е неприемливо. Ектън посъветва студентите незабавно да изтрият акаунтите си от Facebook.

„Самите ние им даваме власт. Това е лошо. Ние дори плащаме за техните продукти и се регистрираме в техните сайтове. Послушайте ме, изтрийте си акаунтите от Facebook“ – заяви Ектън.

Брайън Ектън и Ян Кум стартираха WhatsApp през 2009-та година, а през 2014-та година Facebook купи този месинджър за немислимата сума от $22 милиарда и остави двамата съоснователи да продължат да работят върху проекта. Брайън Ектън напусна Facebook през месец ноември 2017-та година, а Ян Кум се махна през месец май 2018-та. С тези действия те изгубиха акции на социалната мрежа с обща сума почти един милиард американски долара.

Ектън и Кум имаха сериозни разногласия с мениджмънта на Facebook и лично с ръководителя на компанията Марк Зукърбърг. Те бяха против предложения модел за монетизация на WhatsApp, който предвиждаше премахването на пълното криптиране на съобщенията и показване на таргетирана реклама.

Ектън каза още пред студентите на Станфорд, че не е бил във възторг от решението за продажбата на WhatsApp и че решението не е негово. Върху WhatsApp е работил екип от 50 души, повечето от които са били съгласни и са получили своя дял от сделката.