Специалните сили на САЩ проведоха съвместно с ВВС първият етап от изпитанията на планиращата авиационна бомба GBU-69/B SGM с управляемо направление на полета. Компанията производител Dynetics съобщи, че военните са проверявали системата за електронен обмен на данни на боеприпаса, с помощта на която на бомбата се задават нови цели по време на полет.

Планиращата бомба GBU-69/B се разработва от 2016 година. Дължината на боеприпаса е 1,06 метра при диаметър 11,4 см. Авиационната бомба има сгъваемо крило с размах 71 см. Масата на боеприпаса е едва 27 кг, 16 от които са бойната част. След пускането, авиационната бомба GBU-69/B можа да планира на разстояние до 37 км.

Бомбата използва електронната система за комуникации тип theX-Net, разработена от компанията Raytheon. Използва се софтуерна технология за автоматично определяне на предавателната на излъчващата радиостанция, която може да приема информация от бомбата и да излъчва данните за съответните цели. Поддържа се динамична смяна на носещата честота, като по този начин се повишава ефективността на обмена на информация в условия със силни радиосмущения.

ВВС и специалните сили обявиха първия етап на тестовете за успешен. По време на изпитанията са използвани тежковъоръжените самолети AC-130. До края на 2019 година ще започнат изпитанията за пускане на авиационната бомба с помощта на дронове.

Авиационната планираща бомба GBU-69/B е особено подходяща за самолети, които не са приспособени да носят амуниции и оръжие.