Правителството на САЩ току-що добави ново препятствие пред получаването на литиево-йонни батерии за нуждите на технологичния бизнес. Министерството на транспорта и Федералната авиационна агенция издадоха временно правило, с което се забранява транспортирането на литиево-йонни батерии и клетки като товар на борда на пътнически полети. Също така регулаторът вече изисква батериите на борда на товарни самолети да не носят повече от 30 процента заряд.

Все още можете да носите устройства (включително резервни батерии) в пътуванията си в повечето случаи, но компаниите не могат просто да поместят товари батерии в самолетите си.

Секретарят по транспорта Илейн Чао описа това като „мярка за безопасност“, която се занимава с „уникалните предизвикателства“ при пренасянето на литиево-йонни батерии. Федералната авиационна агенция настоява авиокомпаниите да преосмислят носенето на батерии поради потенциалната опасност от пожар, а забраната теоретично намалява шансовете евентуален инцидент да постави пътниците в опасност.

Забраната за товари ще засегне главно хората, които поръчват батерии. Най-вероятно все още ще получавате поръчките си, но може да се наложи да чакате специални товарни полети. Изискването за зареждане на батерията може да е друг въпрос от проблема. Това може да означава край на дните на получаване на телефони и други джаджи с почти пълни батерии – най-вероятно ще трябва първо да ги заредите преди да може да ги използвате.