Създателят на Telegram Павел Дуров е бил арестуван във Франция. Милиардерът е задържан на летище „Бурже“ край Париж.

Дуров е пътувал на борда на частния си самолет, съобщи канал Те Еф 1 на страницата си в интернет, допълвайки, че той е бил арестуван по френска заповед за арест като част от предварително полицейско разследване.

Според местни медии разследването е фокусирано върху липсата на модераторски надзор в  приложението, което според полицията е позволило в социалната мрежа без пречки да се извършва престъпна дейност. Компанията Telegram все още не е отговорила на молбата на „Ройтерс” да коментира ситуацията.  Френските Министерство на вътрешните работи и полиция също не са дали коментар.

Компанията Telegram, базирана в Дубай, е създадена от родения в Русия Дуров, който напуска родината си през 2014 г., след като отказва да изпълни исканията на властите да затвори групите на опозицията в своята социална платформа „ВКонтакте“, която впоследствие продава, пише БТА. Дуров, който според списание „Форбс“ притежава богатство от над 15 милиарда долара, заяви, че някои правителства се опитват да упражнят натиск върху Telegram, който в момента има около 900 млн. активни потребители и според него трябва да остане „неутрална платформа“, а не „играч в геополитиката“.