Съдът в Манхатън, Ню Йорк, обяви, че осъжда двамата българи, създатели на криптовалутата OneCoin, за финансови злоупотреби. Те са заподозрени в организирането на финансова пирамида в размер на един милиард щатски долара. Обвинените са Ружа Игнатова, на 38 години, и нейният брат Константин Игнатов, които управляват компанията OneCoin.

Доводите са, че двамата са мамели инвеститори, обещавайки им бързи и големи приходи. Според съда, на практика всичките пари от инвестициите са отивали в личните им сметки. За момента около 1,2 милиарда долара се считат за откраднати от хора от 21 държави. Предполага се, че схемата може да включва доста повече финансови средства.

Константин Игнатов е арестуван на 6-ти март на летището в Лос Анджелис. Неговата сестра все още не е открита. Максималното наказание за този вид престъпление в САЩ достига до 20 години лишаване от свобода.

Криптовалутата OneCoin е създадена от Ружа Игнатова през 2014-та година. След направени значителни инвестиции бе потвърдено, че обвинената е придобила две важни сгради в центъра на София – ресторант Кримеа (Crimea) и къщата на бившия кмет Димитър Моллов на площада пред Народното събрание. Придобитото недвижимо имущество е оценено на над 9 милиона евро. OneCoin криптовалутата имаше значителен успех в световен мащаб, но някои предишни събития накърниха нейната популярност. След възникнали подозрения за участие в подобни схеми тя вече е забранена в Германия (за където Ружа всъщност има легален паспорт за гражданство).