С излизането на финалната версия на iOS 12.1 през месец декември миналата година, потребителите с тази ОС получиха поддръжката на групов видеочат, в който едновременно могат да участват до 32 души. Но тези дни във FaceTime бе открита сериозна грешка.

Уеб порталът 9to5Mac съобщи, че този бъг дава възможност на обаждащия се не само да подслушва микрофона, но дори да наблюдава хората от другата страна на линията, преди да приемат обаждането. Тоест, отсрещната страна може изобщо да не се досети, че позвънилият отдавана го слуша и наблюдава.

Интересно е, че в Google Duo има нещо подобно, само че обратното. Човекът на когото звънят може директно да види кой го търси и да реши дали да отговори или не.

Now you can answer for yourself on FaceTime even if they don’t answer????#Apple explain this.. pic.twitter.com/gr8llRKZxJ

— Benji Mobb™ (@BmManski) January 28, 2019

Изданието The Verge потвърди, че бъгът във FaceTime работи в iOS 12.1. Схемата е следната: осъществява се видео обаждане чрез FaceTime към iPhone. Докато връзката се осъществява, преди отсрещната страна да отговори, потребителят трябва да плъзне пръст надолу по екрана, да кликне върху „Add Person“ и да впише своя номер като още един участник в разговора. След тази манипулация FaceTime превръща обикновеното видео обаждане в групово и свързва микрофона и камерата на устройството на събеседника, дори той да не е приел и дори да е отказал повикването.

Apple заяви, че е в течения на проблема и до края на седмицата ще представи обновяване. Компанията временно изключи функцията за групов видеочат.