Основателят и главен изпълнителен директор на Telegram Павел Дуров нападна френските власти, като нарече ареста си миналата седмица „погрешен“, предаде Би Би Си.

В първото си публично изявление, откакто е задържан, той отхвърли твърденията, че Telegram е „някакъв анархистичен рай“ като „абсолютно неверни“.

Дуров беше арестуван на 25 август на летище северно от Париж и оттогава му бяха повдигнати обвинения по подозрение в съучастие в допускане на незаконни транзакции, трафик на наркотици, измами и разпространение на снимки на сексуално насилие над деца в сайта му.

В изявлението на Дуров, което той публикува в Telegram, се казва, че да го държат отговорен за престъпления, извършени от трети страни в платформата, е „изненадващ“ и „погрешен подход“.

„Ако дадена държава е недоволна от дадена интернет услуга, установената практика е да започне съдебно дело срещу самата услуга“, заяви роденият в Русия милиардер, който е и френски гражданин.

„Използването на закони от епохата преди появата на смартфоните, за да се обвини изпълнителен директор в престъпления, извършени от трети страни в управляваната от него платформа, е погрешен подход. Създаването на технологии е достатъчно трудно и без това. Никой новатор няма да създаде нови инструменти, ако знае, че може да бъде подведен под лична отговорност за потенциална злоупотреба с тези инструменти“, добави той.

Макар да призна, че Telegram не е съвършен, той заяви, че френските власти имат няколко начина да се свържат с него и с Telegram, както и че приложението има официален представител в ЕС.

Telegram позволява създаването на групи с до 200 000 членове, което според критиците улеснява разпространението на дезинформация и споделянето от потребителите на конспиративно, неонацистко, педофилско или свързано с тероризъм съдържание.

Неотдавна в Обединеното кралство приложението беше проверявано за това, че в него се помещават крайно десни канали, които миналия месец са допринесли за организирането на насилствени безредици в английски градове.

Telegram премахна някои групи, но експерти по киберсигурност твърдят, че като цяло системата му за модериране на екстремистко и незаконно съдържание е значително по-слаба от тази на други компании за социални медии и приложения за съобщения.

В изявлението си от5 септември Дуров призна, че „рязкото увеличение“ на броя на потребителите на приложението за съобщения, които според него са 950 милиона, е „причинило проблеми при растежа, които са улеснили престъпниците да злоупотребяват с нашата платформа“.

Това се случва, след като миналата седмица Би Би Си научи, че Telegram е отказал да се присъедини към международни програми, насочени към откриване и премахване на материали, съдържащи злоупотреба с деца в интернет.

39-годишният Павел Дуров е роден в Русия, а сега живее в Дубай, където е базиран Telegram. Той има гражданство на Обединените арабски емирства и Франция.

Междувременно френското издание Paris Match съобщи, че на Павел Дуров е наложена забрана да напуска Франция за срок от шест месеца. Според списанието един милион от постановената за Дуров гаранция от 5 млн. евро трябва да бъде платена наведнъж, а след това по 500 000 евро всеки месец в продължение на осем месеца. Сега предприемачът си търси жилище „в най-добрите квартали на Париж“ и според изданието може да се премести в края на тази седмица.