Ново слънчево петно, наречено AR3697, обяви присъствието си на Слънцето в сряда, 29 май, от което избухна мощно изригване от клас X1.4. Това се случи в 17:35 българско време. В резултат на изпускането на интензивна радиация, която достигна Земята за по-малко от 10 минути, късовълновите радиокомуникации бяха прекъснати в източната част на САЩ и Западна Европа. Но това е само началото.

Слънцето отново пусна поток от ултравиолетови и рентгенови лъчи, които удариха Земята и предизвикаха радиозатъмнение на два континента, пише Space. Това се случи поради изригване от клас X1.4, което се случи в слънчево петно ​​AR3697. Припомняме ви, че изригванията от този клас са най-силните емисии на радиация и енергия на нашата звезда.

Слънчево изригванеЦял екран
Ново слънчево петно, наречено AR3697, обяви присъствието си на Слънцето в сряда, 29 май, от което избухна мощно изригване от клас X1.4. Снимка: NASA

Всъщност това слънчево петно ​​не е ново, просто преди то имаше различно име и преди няколко седмици се движеше по повърхността на Слънцето в различна посока от Земята. Преди това мястото се наричаше AR3664 и изригванията, които то предизвика преди три седмици, доведоха до най-мощната геомагнитна буря от години.

Слънчевите петна, региони на магнитна активност на Слънцето, които са по-хладни от околната повърхност, са мястото на изхвърляне на радиация, както и на изхвърляне на коронална маса. Като се има предвид, че Слънцето наближава пика на своята активност, има повече такива слънчеви петна, което означава, че се появяват повече изригвания.

В момента учените наблюдават много слънчеви петна на Слънцето, но освен AR3697, друго петно, наречено AR3691, предизвиква безпокойство, тъй като също е обърнато към Земята. Учените по космическо време прогнозират, че има голям шанс за нови изригвания от клас X в четвъртък, 30 май, и петък, 31 май.

Астрономите също предполагат, че през следващите дни, в допълнение към радиационните емисии, плазмени изхвърляния или изхвърляния на коронална маса също могат да се появят от AR3697. Ако тази плазма се разбие в Земята, това ще доведе до появата на умерена геомагнитна буря, която може да повлияе негативно на работата на сателитите в орбита и различни технологии на Земята. Това също ще доведе до появата на полярни сияния, вероятно дори на по-ниски географски ширини.

Слънчево изригванеЦял екран
В момента учените наблюдават много слънчеви петна на Слънцето, но освен AR3697, друго петно, наречено AR3691, буди опасения, тъй като също е обърнато към Земята Снимка: NASA

В същото време учените посочват, че петното AR3697 все още не е напълно обърнато към Земята и ще се премести в мястото на оптимална връзка с нашата планета следващата седмица, приблизително от 4 до 6 юни. Всякакви изригвания и изхвърляния на коронална маса, които се случват през този период, могат да доведат до появата на силна геомагнитна буря на Земята, казва американският астрофизик Райън Френч.

Превод: GlasNews