Знаехте ли, че Американската армия е платила огромна сума на Microsoft, за да разработи „интегрирана система за визуална модификация“ (IVAS)? Компанията е подписала договор за точно 479 197 708,33 долара още през ноември миналата година. Сега обаче служителите на Microsoft се обърнаха към директора Сатя Надела и към Брад Смит посредством писмо. С него те критикуват хода на компанията и молят тя „да спре да разработва каквито и да било оръжейни технологии„.

Техниката, разработвана за армията, се базира на разработките на VR шлема HoloLens. Писмото е със заглавие „HoloLens за добро, а не за война“ и гласи:

„... Ние отказваме да разработваме технологии за война и потисничество. Ние сме разтревожени от това, че Microsoft работи, за да предостави военна технология на армията на САЩ… Не сме тук, за да правим оръжия,и искаме да имате предвид нашето отношение към това, което разработваме„.

Още при подписването на договора, Брад Смит публикува пост в блога си, защитавайки решението на Microsoft. Това обаче не удовлетвори служителите. Много инженери са работели върху HoloLens преди подписването на договора. Според тях, сегашната им работата е насочена в една коренно различна посока. Писмото продължава:

„Макар и компанията да е лицензирала технологии за американската армия, тя никога не е прекрачвала границата на разработването на оръжия. С този договор тя го прави. Използването на HoloLens в IVAS е проектирано, че да помага да се убиват хора. То масово ще се използва на бойното поле и ще работи, превръщайки войната в „симулирана видеоигра“, допълнително дистанцирайки войниците от мрачния лик на войната и реалността на клането„.

Писмото е публикувано в Twitter в края на седмицата и призовава и другите работници и служители на Microsoft да се включат в петицията. В началото опозиционната група бе малка – около 50 човека. Сега обаче числото непрекъснато нараства.