Учени от НАСА публикуваха очарователни изображения на астероид, който премина покрай Земята тази седмица - разкривайки, че е с формата на странен преобръщащ се снежен човек. Астероидът, наречен 2024 ON, безопасно пропусна Земята на разстояние от 1 милион километра, което е около 2,6 пъти разстоянието между Луната и Земята. Този астероид летя със скорост от 31 933 км/ч, което е 26 пъти по-бързо от скоростта на звука.

Изображенията са направени с радара на слънчевата система Goldstone, пише LiveScience. Те показват, че астероидът с размерите на небостъргач има формата на фъстък или снежен човек. Работата е там, че това не са един, а два астероида, които са били привлечени от собствената си гравитация и след това буквално са се слепили. Сред други известни контактни астероиди е Селам, спътник, който обикаля около астероида Динкинеш. Намира се в пояса между Марс и Юпитер.

„Астероид 2024 ON е класифициран като потенциално опасен, но представлява опасност за Земята в обозримо бъдеще. Радарните изображения на Голдстоун помогнаха на учените значително да намалят несигурността на разстоянието на астероида от Земята и бъдещата му траектория“, каза НАСА в изявление.

Факт е, че НАСА смята за опасен всеки обект, който се приближава до Земята на разстояние от 7,5 милиона километра. Такива обекти автоматично се прехвърлят в статус „потенциално опасни“, дори ако не представляват пряка заплаха за планетата. Проблемът е, че дори малки сблъсъци на такива астероиди с други космически обекти могат да ги изпратят в курс на сблъсък със Земята.

Експертите на НАСА проследяват местоположението и орбитите на приблизително 28 000 астероида, като сканират нощното небе на всеки 24 часа. След това агенцията оценява траекториите на такива близки до Земята обекти. Въз основа на такъв анализ НАСА заключи, че през следващите 100 години Земята не е застрашена от апокалиптичен сценарий на мащабен сблъсък с астероид.