За желаещите да си намерят работа в Япония, знанието на езика е една от основните предпоставки за успех. Постигането на езикова компетенция не е прост процес, а освен придобитите в обучителния процес знания, е нужна и качествената им проверка и сертифициране. Именно с цел улесняване на целия процес, две от водещите компании в Страната на изгряващото слънце – Sony посредством един от своите нетърговски проекти, Global Education и Fujitsu, обявиха старта на съвместна инициатива – изграждането на криптиран блокчейн, чрез който да бъдат осуетени опитите на чужди граждани да влизат в страната с фалшиви дипломи за знание на японския език.

Проектът стартира в експериментален вариант тази седмица, съвместно с Human Academy Co. Ltd. Фокус на работата им към този момент ще са чуждестранните студенти, които изявяват желание да учат в Япония. Блокчейн технологията позволява създаването и управлението на бази данни, които са криптографски защитени и не могат да бъдат манипулирани или подправяни от трети страни. Освен това, тази база данни е разпределена между множество страни, което прави манипулирането ѝ още по-трудно, ако не невъзможно.

Human Academy ще използва блокчейна, създаден от Fujitsu и Sony, за да запазва записи от постиженията на обучаваните. Това ще ги направи по-достъпни и в същото време те ще са защитени от случайна или нарочна промяна. Така, HR агенциите и работодателите ще могат да са сигурни, че информацията, която получават за кандидат-служителите си е надеждна. Сред данните, които ще се вписват тук са най-разнообразни – времето, което обучаващите са прекарали в уроци, оценките им от тестовете, които са взели, способностите им да водят разговор на чуждия език и др. Освен това, Human Academy ще предоставя обучителната система, по която студентите ще учат. Тя носи името Nihongo Dojo. А заедно с работата по техническата част, Fujitsu ще предоставя и достъп до онлайн платформата си за изучаване на японски език, Fisdom. И тъй като обучението ще се провежда по дигитален път, то запазването на цялата информация в блокчейн ще е значително улеснено.

Тестовете на платформата на трите компании вече започнаха и ще продължат до края на този месец. Пускането на нейна официална версия се очаква през април.