По време на голямото международно изложение MWC 2019 в Барселона Sony представи своя нов флагман Xperia 1, който е истинска мултимедийна машина. Това е първото в света устройство с 4K OLED дисплей със съотношение на страните 21:9, базиран на системата върху чипа Snapdragon 855.

Sony продължава удачните си експерименти с дисплеите. По време на презентацията всичките смартфони на Sony (с изключение на Xperia L3) бяха със съотношение на страните 21:9. Това е съвсем логично, понеже Sony е добре известна със своята техника за създаване на съдържание – висококачествени фотоапарати и камери, както и друго оборудване от подобен тип. А филмовата компания Sony Pictures снима филмите в 21:9 формат е логично дисплеите на смартфоните да са със същия формат.

Дизайнът на Xperia 1 е много подобен на Xperia XZ3, като този път защитното стъкло е Gorilla Glass 6. Разработчиците са се вслушали в мненията на потребителите и са поставили скенера за пръстови отпечатъци на десния ръб.

Поддържа се Side Sense технологията – чувствителни на докосване странични стени, които дават възможност смартфонът да бъде управляван чрез жестове. Налични са 6 GB оперативна памет и 128 GB флаш-диск.

Гордостта на Sony е първият в света 4K OLED дисплей с поддръжката на HDR и съотношение на страните 21:9. Калибрирането на екрана е направено от специалистите на CineAlta – бранда на Sony, произвеждащ оборудване за киното.

За първи път в смартфоните на Sony е реализирана технологията за многоканален звук Dolby Atmos. Традиционно се поддържа Hi-Res Audio, поставена е система за динамична вибрация DVS, налични са два стерео говорителя.

Камерата на Xperia X1 тази година е тройна:
  • Основен модул с резолюция 12 мегапиксела, светлосила F/1,6 и стандартно фокусно разстояние 26 мм. Има оптична стабилизация на изображението
  • Втори оптичен модул с резолюция също с 12 мегапиксела и апертура F/2,4. Има двукратно оптично увеличение и оптична стабилизация на изображението
  • Трети оптичен модул с резолюция 12 мегапиксела с широкоъгълна оптика (135 градуса) и светлосила F/2,4

Подобна система се използва в Samsung Galaxy S10, но Sony Xperia 1 захваща по-широк ъгъл на сцената. По-главното са уникалните функции и алгоритми за обработка на изображенията.

 

Функцията за фокусиране по очите дава възможност за заснемане на до 10 снимки в секунда. Кадрите се получават много добре фокусирани и детайлни, дори и ако камерата се движи. Технологията е дошла в този смартфон от професионалните фотоапарати Sony Alpha.

Sony е отделила особено голямо внимание на заснемането на видео. Възможно е снимането на видеа с 21:9 формат при честота 23,98 кадъра в секунда – съвсем като в киното. А приложението Cinema Pro дава достъп до голям брой настройки – баланс на бялото, фокусиране и т.н.

Предлагат се 8 предварително настроени шаблона за автоматична корекция – от ноар до пастелни тонове. И най-интересното е, че тези корекции не се нанасят върху компресираното видео, а върху оригиналните кадри. По този начин, в HDR режима качеството е перфектно.

Началото на продажбите на смартфона Sony Xperia 1 са обявени за второто тримесечие на тази година. Според предварителни данни, цената на базовата конфигурация е £799 ($1 043).