Първият сателит, произведен от дърво, ще бъде изстрелян с ракета на "Спейс Екс" през септември, съобщи АФП, позовавайки се на изявление на японски учени.

Експерименталният сателит е разработка на университета в Киото и на компанията "Сумимото форестри". Размерите на устройството с форма на куб са 10 см от всяка страна.

Учените очакват дървото да изгори напълно при навлизането в атмосферата, което ще предотврати образуването на метални частици при завръщането на сателита на Земята.

Сателитите, които не са произведени от метал, трябва да имат предимство, каза астронавтът и професор по космически науки в университета в Токио Такао Дои на пресконференция.

Сателитът "ЛигноСат" е изработен от магнолия. Той ще бъде предоставен на японската космическа агенция ДЖАКСА през следващата седмица. Сателитът ще бъде изстрелян с ракета на "Спейс Екс" през септември от космическия център "Кенеди" в посока към Международната космическа станция.

Издръжливостта и здравината на устройството ще бъдат тествани на експерименталния модул настанцията. Данните ще бъдат изпратени на учените, които ще проверят дали сателитът може да издържи на екстремна промяна в температурите.