Мисията, наречена "Полярна зора", е планирана да излети след 10:30 (българско време, 3:30 местно) на 26 август. Това е тестова мисия, предназначена да прекрачи границите на достигнатите от космонавти височини, по-високи от тези, които всеки човек е пътувал след края на програмата Аполо на НАСА през 70-те години.

Айзъкман, Менон, Гилис и Потийт ще прекарат пет дни на борда на капсула Crew Dragon на SpaceX. Тяхната орбитална траектория ще се простира достатъчно високо, за да потопи превозното средство и екипажа в радиационен пояс, добавяйки още един елемент на опасност към мисията.

Този екипаж от космонавти ще отвори и люка на своя космически кораб и ще се изложи на вакуума на космоса, отбелязвайки първия опит за подобен подвиг от неправителствени астронавти. По време на това начинание астронавтите ще бъдат защитени единствено от чисто новите костюми за екстра-вехикулярна активност (EVA), които SpaceX проектира и разработи само за две години и половина.

Обявена за първи път през 2022 г., Polaris Dawn е първата от трите мисии за тестване и разработка по програмата Polaris, които Айзъкман, основателят на компанията за разплащателни услуги Shift4, който също е пилот на реактивен самолет, с мечти за пътуване в космоса, каза, че ще изпълни и финансира съвместно със SpaceX, но отказа да каже колко струва тази мисия.

Крайната цел на програмата Polaris е да направи първите стъпки към валидиране на технологията, от която SpaceX ще се нуждае един ден, ако пренесе хората по-дълбоко в космоса - включително космически костюми, EVA и животоподдържащи технологии.

След изстрелването, екипажът на "Полярна зора" ще пътува в орбита в овална форма, която се простира на височина до 1400 километра от Земята. Това е доста във вътрешната лента на радиационните пояси на Ван Алън на Земята, които започват на около 1000 километра надморска височина. Поясите са зони, където се улавят концентрации на високоенергийни частици, които идват от слънцето и взаимодействат със земната атмосфера, създавайки две опасни ленти от радиация, според НАСА.

Почти веднага след достигане на космоса екипажът на "Полярна зора" ще започне процес на „предварително дишане“, за да се подготви за космическата разходка. Това е подобно на това, което водолазите правят, за да избегнат декомпресионна болест, известна още като „завои“. Членовете на екипажа трябва да изчистят кръвта си от азот, така че когато капсулата е понижена и изложена на вакуума в Космоса, газът да не образува мехурчета в кръвта им - потенциално смъртоносно състояние.

„Нямаме въздушен шлюз в тази мисия“, каза Гилис пред CNN, имайки предвид зоните на борда на Международната космическа станция (МКС), които служат като специални камери за декомпресия за астронавти, които се отправят на космическа разходка. Вместо това "Полярна зора" ще възприеме „наистина нов и различен подход“ към процеса преди дишане, който включва „бавно намаляване на налягането в кабината и повишаване на концентрацията на кислород“.

За разлика от всеки опит за предварително дишане на Международната космическа станция, процесът ще отнеме приблизително 45 часа - близо два дни, каза Гилис, който работи като водещ инженер по космически операции в SpaceX.

И накрая, за да започне третия си ден в космоса, екипажът на "Полярна зора" ще отвори люка на Crew Dragon, когато ще бъдат на над 700 километра над Земята. И четиримата членове на екипажа и целият интериор на космическия кораб ще бъдат изложени на обширната празнота. Само Айзъкман и Гилис всъщност ще излязат от космическия кораб, обаче, вързани.

От началото до края мисията "Полярна зора" излага екипажа на по-голям риск в сравнение с други мисии за орбитален космически туризъм, включително мисии на SpaceX, които са превозвали плащащи клиенти до Международната космическа станция, която обикаля на около 400 километра над Земята.

Поставянето на такава нова мисия заедно за по-малко от три години е невероятно бързо според аерокосмическите стандарти.

„По-бързото не е непременно по-рисковано“, каза Рейсман, бивш астронавт на НАСА, който служи като консултант на SpaceX, имайки предвид бързата скорост на разработка и обширните наземни тестове, които SpaceX е извършила. „Поемането на големи рискове при тестването, когато последствията от провала са ниски, води до намален риск по-късно, когато последствията от провала са големи.“

Но „трябва да сте нервен относно тази мисия“, добави той. „Винаги, когато опитате нещо за първи път, има значителни рискове. Ще се почувствам много по-добре, когато се върнат вътре със затворен и залостен люк след излизането в открития космос”.

1) Международната космическа станция, 2) Космическият телескоп Хъбъл, 3) Най-вътрешната от двете ленти, които съставляват радиационните пояси на Ван Алън, 4) Мястото, до където мисията "Полярна зора" трябва да достигне