В неделя, 13 октомври, компанията SpaceX на Илон Мъск проведе петия тестов полет на ракетата Starship, по време на който за първи път беше възможно да се върне Super Heavy носителят на стартовата площадка. Полетът и кацането бяха излъчени от SpaceX.

В същото време журналисти от  Reuters казаха, че кацането на огромния първи етап на ракетния ускорител на Земята е станало възможно благодарение на нов метод за връщане с помощта на два големи метални лоста. Този нов инженерен успех доближава SpaceX до създаването на ракета за многократна употреба за мисии до Луната и Марс.

Първата степен на ракетата, известна като Super Heavy, излетя в 7:25 местно време (15:25 българско) от космодрума на компанията в Бока Чика, Тексас. На височина около 70 км втората степен на ракетата се отдели и продължи полета си към космоса. Междувременно първият етап започна завръщането си на Земята.

Стартовата кула на Mechazilla е снабдена с две големи метални "рамена". По време на спускането си ракетата успешно се захвана за "ръцете" си с помощта на четири решетъчни кормила, които й помогнаха да контролира движението си във въздуха.

„Кулата улови ракетата!“ — написа Илон Мъск в социалната мрежа X след успешното кацане.

Този нов метод за кацане е последният пробив в програмата на SpaceX за ракети за многократна употреба. Целта на компанията е да създаде превозно средство, способно да изстреля големи количества товари в орбита, да транспортира хора до Луната за НАСА и в крайна сметка да достигне до Марс, което е крайната цел на Мъск.

Ден преди това Федералната авиационна администрация на САЩ даде разрешение за изстрелване на SpaceX след седмици на напрежение между компанията и регулатора относно темповете на одобрения за изстрелване и глоби, свързани с полетите на ракетата Falcon 9.

Starship, представен за първи път от Мъск през 2017 г., избухна на различни етапи от предварителните тестове. През юни тази година обаче компанията за първи път успешно завърши пълен полет, по време на който първата степен на ракетата изстреля втората степен в почти орбитална траектория, след което се случи успешно завръщане на Земята.