Двама студенти са направили чифт смарт очила с технология за разпознаване на лица, за да откриват личната информация на непознати.

Във видео демонстрация, един от студентите от Харвард е показан с помощта на технологията, за да открие бързо подробности за жената, седяща близо до него на гара в Бостън.

- Чакай, Бетси, ти ли си? – пита я той. Бетси е напълно непозната и той не я виждал до преди секунди. „Мисля, че те срещнах чрез фондацията на общността на Кеймбридж, нали?“

Тя се усмихва, изправя се, за да го поздрави и се ръкува с него.

АнФу Нгуйен и Кейн Ардайфио направиха демонстрацията, за да покажат колко лесно умните очила могат да бъдат използвани злонамерено. „Готови ли сме за свят, в който нашите данни са изложени с един поглед?“, Нгуйен попита в публикация на X.

Нгуйен, който изучава човешката аугментация, и Ардайфио, който изучава физика, създадоха очилата за лицево разпознаване, използвайки инструменти, които са лесно достъпни на пазара.

Те използваха чифт интелигентни Ray Ban на Meta и предаваха записите на живо на компютър, където AI забелязвал кога очилата гледат лице. 

Използвайки заснетото лице, компютърът търси повече снимки на лицето и след това претърсва базите данни за регистрация на избиратели и новинарските статии.

Използвайки тези публично достъпни източници, изкуственият интелект бързо открива имената, телефонните номера, домашните адреси и дори имената на роднините на хората.

Във видеоклип, споделен онлайн, експериментът се повтаря отново и отново, като Нгуйен и Ардайфио го тестват в кампуса на Харвард за шок на своите състуденти.

— Ами Джон и Сюзън? – попитаха те една жена. „Те са моите родители...“ – отвърна ужасено тя.

„Това е предназначено да бъде демонстрация за повишаване на осведомеността за това какво е възможно днес с потребителските технологии“, каза Нгуйен, добавяйки, че двойката няма да пусне кода за това как са изградили програмата.

„Твърде опасно е“, каза Нгуен на един от своите последователи.

Meta каза, че Ray Bans не са оборудвани с технология за разпознаване на лица и също ще издават звук и ще показват светлина, за да покажат на другите, че очилата записват.

Звукът и светлината за запис не могат да бъдат деактивирани от потребителя и ако светлината е напълно покрита, потребителят ще бъде помолен да премахне препятствията, преди да направи снимка или да запише видеоклип.

„От това, което виждаме, тези ученици просто използват публично достъпен софтуер за разпознаване на лица на компютър, който би работил със снимки, направени на всяка камера, телефон или записващо устройство“, каза говорител на Meta.